De la apariţia primelor civilizaţii umane, în urmă cu cinci mii de ani, cele mai pronunţate schimbări climatice au avut loc în ultimele cinci decenii, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani asupra zonei arctice şi Oceanului Atlantic, publicat în revista “Ecology”. “Încălzirea pe care o observăm este fără precedent în istoria umanităţii”, a declarat Charles Greene, oceanograf la Universitatea Cornell din New York, principalul autor al acestui studiu. Dacă aceste schimbări continuă în acelaşi ritm în Oceanul Arctic şi Atlantic, atunci modificările circulaţiei apelor oceanelor ar putea să se extindă la nivelul întregului glob, cu consecinţe importante asupra climei planetei şi a biosferei.
În cursul ultimilor cincizeci de ani, topirea gheţurilor arctice şi a gheţarilor a condus la un surplus de apă dulce şi rece în oceanele Arctic şi Atlantic. Acest fenoment a bulversat ecosistemele de pe coastă pînă în Carolina de Sud, în sud-estul Statelor Unite, provocînd migraţia marină a multor specii vegetale şi animale. Algele microscopice comune din Oceanul Pacific au reapărut şi în Atlanticul de nord, în ultimii ani, după o absenţă de peste 800.000 de ani! Studiul a analizat datele climaterice conţinute de calotele glaciare şi straturile sedimentare din ultimele 65 de milioane de ani. În această perioadă, Terra a cunoscut mai multe faze majore de încălzire şi răcire, care au condus la expansiunea sau retragerea gheţurilor arctice. Răcirea periodică a apelor platoului continental poate să prelungească sezonul de creştere a fitoplanctonului şi a unor mici crustacee precum copepodele, care formează împreună baza lanţului trofic marin. Morunii, care aproape au dispărut din Atlanticul de nord, din cauza pescuitului intensiv din secolul XX, nu au putut să repopuleze teritoriile lor obişnuite, parţial din cauza apelor mai reci din Terra-Nova, care provin din zona arctică, începînd cu anii ‘90. Ei nu se pot reproduce la fel de repede în apele reci, dar declinul lor atrage bunăstarea unor specii de crustacee, precum crabii de zăpadă şi creveţii.
“Atît timp cît clima se schimbă, vor exista întotdeauna cîştigători şi învinşi, atît pentru speciile animale şi vegetale, cît şi pentru diferitele colectivităţi umane”, a declarat Charles Green, unul din coordonatorii studiului.