De două ori consecutiv şi pentru a şasea oară din 2004, cancelarul german, Angela Merkel, a fost votată drept cea mai puternică femeie din lume, fiind urmată de fostul secretarul de Stat american, Hillary Clinton şi de preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, potrivit clasamentului revistei americane ”Forbes”. Clasamentul celor mai puternice 100 femei din lume este stabilit din 2004 de ”Forbes”. Pentru clasamentul mondial, cele 200 de candidate sunt notate de experţi în funcţie de popularitatea lor, care este evaluată după numărul lor de link-uri pe internet, apariţii la televiziune, menţionările în presă, succesul şi funcţiile lor, precum şi după nivelul lor de influenţă economică.
Melinda Gates, co-preşedinte al Fundaţiei Bill & Melinda Gates şi soţia fondatorului Microsoft, Bill Gates, se clasează pe locul al patrulea, fiind urmată de Jill Abramson, redactor-şef al publicaţiei ”The New York Times”. Locul al şaselea îi revine văduvei lui Rajiv Gandhi, Sonia Gandhi, preşedinta partidului Congresul Naţional Indian. Prima Doamnă a SUA, Michelle Obama, se află pe locul al şaptelea, fiind urmată de franţuzoaica Christine Lagarde, prima femeie care deţine funcţia de director general a Fondului Monetar Internaţional. Pe locul al nouălea se plasează Janet Napolitano, prima femeie-secretar al Securităţii Naţionale din SUA, iar pe locul al zecelea, Sheryl Sandberg, directorul executiv al Facebook. Văduva co-fondatorului şi fost preşedinte al Apple, Steve Jobs, Laurence Jobs, care se ocupă cu activităţi caritabile, se află pentru prima dată în clasamentul Forbes, situându-se pe locul al 49-lea.
2013 mai aduce o premieră importantă. Jurnalista Natalie Nougayrede a devenit prima femeie aleasă pentru a conduce cotidianul francez ”Le Monde”, după ce numirea ei în funcţie a fost confirmată cu o largă majoritate de membrii comitetului redacţional.
(continuă pe net)
CEL MAI BOGAT ARAB Prinţul Alwaleed bin Talal, cel mai bogat om din lumea arabă, a anunţat că a rupt legăturile cu echipa care se ocupă de lista miliardarilor publicată de revista ”Forbes”, acuzând utilizarea unei metode incorecte de evaluare a averilor, cu înclinaţie împotriva investitorilor din Orientul Mijlociu. ”Forbes” evaluează averea prinţului Alwaleed la 20 de miliarde de dolari, în urcare cu două miliarde de dolari în ultimul an, clasându-l pe locul 26 în topul celor mai bogaţi oameni din lume în 2013. Prinţul Alwaleed bin Talal deţine 95% din acţiunile grupului Kingdom Holding Company, înregistrat în Arabia Saudită, cu afaceri diversificate, de la hoteluri de lux la o participaţie importantă la Twitter. Compania nu a precizat la cât evaluează averea prinţului Alwaleed. Un purtător de cuvânt al ”Forbes” susţine că investitorul saudit îşi evaluează averea la 29,6 miliarde de dolari. Prinţul Alwaleed s-ar plasa astfel în topul celor mai bogaţi zece oameni din lume, deasupra omului de afaceri francez Bernard Arnault, fondatorul Luis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) şi cel mai influent om de afaceri francez, cu o avere evaluată la 29 miliarde de dolari.
Kingdom Holding Company a precizat că va continua să colaboreze cu Bloomberg Billionaires Index, topul miliardarilor lansat anul trecut de grupul Bloomberg, care concurează cu lista ”Forbes”. Topul Bloomberg este actualizat la zi, în funcţie de evoluţia pieţelor financiare. După calculele Bloomberg, averea prinţului Alwaleed se cifra la 28 miliarde de dolari, luni seară, pe locul 16 în lume. Kingdom Holding apreciază că estimările Bloomberg sunt mai corecte şi iau în calcul şi cifrele comunicate de companie. Grupul saudit a adăugat că ”Forbes” a refuzat să accepte evaluările indicate de bursa din Riad, unde este listată Kingdom Holding. În schimb, Forbes se ghidează după evoluţia indicilor bursieri de pe alte pieţe emergente, precum Mexicul, a precizat compania, făcând referire aparent la evaluarea averii lui Carlos Slim, considerat de ambele topuri cel mai bogat om din lume. Kingdom Holding a denunţat şi reducerea arbitrară a valorii unor participaţii la companii nelistate, precum cele la Twitter şi grupul chinez de comerţ pe internet 360Buy. Directorul financiar al Kingdom Holding a declarat că grupul a mai luat legătura cu ”Forbes” şi în alţi ani cu privire la metodologia folosită pentru calcularea averilor, însă observaţiile nu au avut niciun rezultat.