Cele mai recente informaţii despre marinarii români blocaţi în Libia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ITF a făcut un apel la MAE! Navigatori români, blocaţi într-un port libian!

Cele mai recente informaţii despre marinarii români blocaţi în Libia

Eveniment 13 Noiembrie 2018 / 17:24 1985 accesări

Potrivit celor mai recente informaţii, „se aşteaptă ca pasagerii să fie evacuaţi de la navă. De trei zile se poartă negocieri între autorităţile libiene şi cei 95 de migranţi de la bord, informează cotidianul TradeWinds. Migranţii vor fi închişi în centrul de detenţie din Libya. Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi spune în raportul din septembrie 2018 că în aceste centre se practică rele tratamente şi abuzur, însă autorităţile libiene resping aceste acuzaţii. Autorităţile române sunt pregătite să îi repatrieze pe cei doi navigator români dacă aceştia vor solicita debarcarea. Situaţia echipajului este deocamdată bună în condiţiile date. Migranţii sunt izolaţi sub punte şi nu au acces la castel. Autorităţile italiene au colaborat cu Garda de Coastă libiană în operaţiunea de salvare a celor 95 de migranţi” potrivit unei informări a liderului SLN, de marţi după-amiază.

REAMINTIM CĂ... Doi ofiţeri români, aflaţi la bordul unei nave sub pavilion Panama, sunt blocaţi la bord într-un port din Libia, după ce vasul a salvat 90 de emigranţi din apele internaţionale. Din păcate, aceştia nu sunt lăsaţi să coboare pe ţărm. Reprezentanţii ITF au apelat MAE, solicitând ajutor pentru repatriere.

Potrivit reprezentantului Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (ITF) în România, Adrian Mihălcioiu, cei doi ofiţeri români fac parte din echipajul vasului Nivin - pavilion Panama, care naviga săptămâna trecută dinspre Italia către portul libian Misurata. Nava a primit un apel de la centrul de căutare şi salvare din Italia să se apropie de o ambarcaţiune suspectă, aflată în zona lor de navigaţie. „Era o ambarcaţiune care încerca să ajungă în Italia cu 90 de emigranţi. Aceştia au urcat pe nava Nivin, care se îndrepta către Libia. Când şi-au dat seama că sunt în Libia şi nu în Italia, emigranţii au început să devină agresivi. În port la Misurata se pare că autorităţile nu au lăsat imigranţii să coboare de pe nava”, a declarat, luni, Adrian Mihălcioiu.

Potrivit sursei citate, situaţia este acum una complicată deoarece nava nu are unde să plece, este cu echipaj la bord, între care şi cei doi români, şi cu încă 90 de persoane considerate pasageri clandestini.

Familiile celor doi români sunt îngrijorate de soarta ofiţerilor, iar reprezentantul ITF în România spune că a contactat autorităţile pentru a se încerca repatrierea marinarilor. „Printre membrii echipajului sunt şi doi ofiţeri români, plecaţi prin firma Marina Crewing din Constanţa. Cei doi sunt blocaţi practic a bord. Familiile, dar şi noi cu toţii, suntem îngrijoraţi de soarta celor doi ofiţeri români. Am apelat la Ministerul Afacerilor Externe care, prin autoritatea pe care o are, să încerce să îi repatrieze pe cei doi navigatori români din Libia. Credem că responsabil cu plata repatrierii, pe lângă armator, este şi agentul de crewing. Cei doi navigatori au ajuns practic - fără voia lor - într-o situaţie aproape fără ieşire”, a mai afirmat Mihălcioiu, care este şi lider al Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN).

Deşi cei doi ofiţeri români nu sunt membri ai SLN, reprezentanţii sindicatului atrag atenţia asupra pericolelor în care pot fi implicaţi navigatorii români trimişi la muncă de unele agenţii de crewing (autorizate de ANR) pe nave care nu respectă anumite criterii privind condiţiile de muncă şi viaţă şi nu sunt acoperite de contracte colective de muncă standard. „SLN oferă informaţii gratuite şi sfaturi profesionale tuturor navigatorilor în privinţa condiţiilor de muncă de la navele unde urmează să fie angajaţi în speranţa că astfel de situaţii să fie evitate”, susţine Adrian Mihălcioiu.



12