Cele mai strânse alegeri legislative britanice din ultimele decenii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cele mai strânse alegeri legislative britanice din ultimele decenii

Externe 07 Mai 2010 / 00:00 431 accesări

Alegerile legislative din Marea Britanie au debutat ieri, la ora locală 07.00, cele trei partide înscrise în cursă fiind cot la cot în sondaje. Liderii principalelor trei partide înscrise în cursa electorală sunt actualul premier, laburistul Gordon Brown, conservatorul David Cameron şi liberal-democratul Nick Clegg. Pe ultima sută de metri, toţi au făcut eforturi pentru a-şi spori popularitatea. Cameron a făcut o vizită nocturnă la o fabrică, premierul Gordon Brown a ţinut discursuri înflăcărate despre viitorul Marii Britanii, în timp ce Nick Clegg a cerut alegătorilor să vină în număr cât mai mare la vot.

Circa 45 de milioane de britanici au fost chemaţi, joi, la urne, începând cu ora locală 7.00 (9.00 ora României), pentru cele mai strânse alegeri legislative din ultimele decenii. Urnele s-au închis la ora locală 22.00 (00.00 ora României), când erau aşteptate şi primele exit-polluri şi proiecţii. Astăzi, la 15.00, ora locală (17.00 ora României), ar urma să fie anunţate rezultatele finale. Potrivit celui mai recent sondaj YouGov, conservatorii sunt creditaţi cu 35% din intenţiile de vot, laburiştii cu 30%, iar liberal-democraţii cu 24%. La alegerile generale din 2001 şi 2005, rata de participare a fost mai mică de 60%, respectiv 61%, recorduri negative în ultimii 100 de ani. Dar o serie de evenimente surprinzătoare de anul acesta au animat peisajul electoral britanic, înainte de alegeri. Potrivit Comisiei Electorale britanice, 500.000 de formulare de înregistrare au fost descărcate de pe site-ul său înainte de data-limită 26 aprilie, iar 50.000 de apeluri au fost primite la centrul pentru înregistrare. Circa 40% dintre persoanele interesate au vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, potrivit Comisiei. Acest fenomen arată un interes masiv al tinerilor alegători pentru evoluţia politică din ţara lor, spre deosebire de alegerile precedente.

Marea Britanie are unul dintre cele mai complicate sisteme electorale din lume. Autorităţile trebuie să organizeze alegeri cel puţin o dată la cinci ani, dar premierul britanic poate convoca oricând anticipate. Britanicii nu îşi aleg în mod direct premierul. Fiecare dintre cele 650 de circumscripţii desemnează prin vot un reprezentant în Camera Comunelor. Partidul care obţine majoritatea formează guvernul, iar liderul formaţiunii respective devine automat premier. Dacă niciun partid nu obţine majoritatea absolută în Camera Comunelor, se formează un guvern de coaliţie sau unul minoritar. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din 1974, însă sondajele arată că un astfel de scenariu s-ar putea produce acum.

Din păcate, ziua alegerilor nu a fost de bun augur pentru unul din candidaţii la legislative. Nigel Farage, fost lider al formaţiunii de extremă-dreapta UKIP, a fost rănit joi dimineaţă, într-un accident de avion, relatează BBC. Farage se afla pe locul din faţă al unui avion de mici dimensiuni, care a decolat în jurul orei locale 8.00 (10.00 ora României), de pe aerodromul Hinton-in-the-Hedges, în Northamptonshire. Martori au spus că aparatul avea prinsă de el o reclamă electorală. Când avionul s-a înclinat pe o aripă, reclama s-a prins în coada aparatului, care s-a prăbuşit pe un câmp din apropiere. Pilotul şi Nigel Farage au fost scoşi din avion şi duşi la spital. Potrivit poliţiei, rănile nu sunt grave. O purtătoare de cuvânt a UKIP a confirmat că Farage a fost rănit dar a dat asigurări că va fi bine. Fostul lider al formaţiunii candidează în circumscripţia Buckingham.



12