Guvernul amână modificările din Codul Rutier privind testele antidrog cel puțin câteva luni, cel mai probabil până la finalul anului. Astfel, de joi va rămâne în vigoare vechea lege.
Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a precizat, într-o intervenție la Digi 24, că prim-ministrul a fost de acord cu modificarea ordonanței pentru testarea antidrog în trafic. Astfel, cel mai probabil, aceasta va include un mecanism prin care şoferii să-și primească permisul înapoi după trei zile, până la finalizarea analizelor de laborator.
“În şedinţa Guvernului de astăzi, premierul ne-a solicitat un mecanism astfel încât, în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau testului iniţial în stradă care a ieşit pozitiv şi ulterior s-a procedat la recoltarea probelor biologice, să avem un răspuns. Până la următoarea şedinţă de guvern analizăm şi vom reglementa, vom vedea sub ce formă ca şi act normativ”, a spus Despescu.
Acesta a explicat că, practic, șoferul trebuie să primească un răspuns de la autorități în cel mult 72 de ore. “În acele 72 de ore, şi dacă a ieşit la aparat pozitiv, şi dacă refuză, se procedează la retragerea permisului de conducere ca măsură administrativă de înlăturare a unui pericol imediat, până la obţinerea rezultatului – fără dosar penal. Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, domnul premier a solicitat act normativ, ca după acest interval de timp să i se restituie permisul de conducere, iar procedura merge mai departe. Dacă rezultatul la probele biologice care vin după 72 de ore este pozitiv, se va întocmi dosar penal pentru conducere sub influenţa produselor interzise”, a precizatDespescu.
Poliția Română a precizat într-un comunicat că nu toți şoferii sunt testaţi, riscând astfel retragerea permisului, ci doar cei care au istoric de consum de susbstanţe interzise sau alcool, dacă au un comportament nefiresc sau dacă se găsesc în vehicul sticle sau substanţe suspecte.
Conform comunicatului, vor fi testați șoferii care se regăsesc într-una dintre situaţiile următoare:
- dacă șoferul a fost sancționat, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârşirea contravenţiei de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice;
- a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a unor substanţe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanţe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulaţie, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârşit infracţiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;
- în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
- un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive.