De la Elizabeth Taylor şi până la Magic Johnson, starurile din industria cinematografică şi din lumea sportului au jucat un rol determinant în lupta contra SIDA, maladia care a cauzat moartea multor artişti de prim rang, precum actorul Rock Hudson sau cântăreţul Freddie Mercury. Primele cazuri de SIDA au fost diagnosticate oficial pe data de 5 iunie 1981. La 30 de ani de la descoperire, în ciuda mobilizării generale şi în absenţa unui vaccin, SIDA este departe de a fi învinsă. Potrivit specialiştilor, SIDA a fost epidemia majoră a secolului XX şi rămâne epidemia secolului acesta.
Pionieri în lupta contra acestei maladii, Elizabeth Taylor, decedată recent şi Elton John au fost printre primii artişti care s-au implicat trup şi suflet, atât în galele organizate pentru a strânge fonduri, cât şi în lupta contra stigmatizării acestei boli, calificată de unii, la începuturile sale, drept “un cancer al comunităţii gay”. În fiecare an, începând din 1999, Elton John şi partenerul său de viaţă, David Furnish, organizează un dineu în cadrul căruia are loc o strângere de fonduri în beneficiul Elton John AIDS Foundation. De la înfiinţarea ei, în anul 1992, fundaţia a primit 225 de milioane de dolari, reinvestiţi în proiecte medicale în 55 de ţări.
Moartea subită a multor tineri homosexuali din New York şi din California, la începutul anilor \'80, a reprezentat intrarea SIDA în sfera interesului public. Trei decenii mai târziu, maladia omorâse deja aproape 30 de milioane de persoane pe plan mondial, printre victime numărându-se multe vedete. Rock Hudson a fost prima celebritate de prim rang care a murit de această maladie, în 1985, la vârsta de 59 de ani. Moartea lui, chiar dacă a permis trezirea unor conştiinţe, a marcat, totodată, debutul unui lung şir de decese provocate de SIDA în mediul artistic. De altfel, moartea sa a convins-o pe Elizabeth Taylor să se implice activ în lupta împotriva temutei maladii. Artistul Keith Haring a murit în 1990, la 31 de ani. În anul următor, Freddy Mercury, solistul trupei Queen şi Jacques Morali, fondatorul grupului Village People, au murit şi ei din cauza acestei maladii. Însă, tot în anul 1991, starul baschetului american Magic Johnson a anunţat că este seropozitiv. Magic Johnson are în prezent 51 de ani. A reuşit să supravieţuiască, graţie unui cocktail de antiretrovirale pe care le ia de peste 15 ani. Pe plan mediatic, fostul mare campion din NBA este unul dintre puţinele staruri de culoare care au avut curajul să vorbească în public despre această boală. Pentru că, aşa cum declara recent într-un interviu acordat revistei “Newsweek”, deşi s-au făcut multe progrese în ceea ce priveşte activităţile de prevenţie în cadrul comunităţii homosexualilor, americanii de culoare refuză încă, de cele mai multe ori, să vorbească în public despre SIDA. Potrivit unor statistici oficiale din 2006, rata de infectare în rândul femeilor de culoare este de 15 ori mai mare în comparaţie cu rata de infectare a femeilor albe din SUA.
Prezenţa în număr mare a starurilor la acţiunile de strângere de fonduri este destul de evidentă, însă anumite asociaţii şi fundaţii au ţinut să reamintească faptul că ceea ce contează mai mult nu este apariţia discretă a vedetelor la acele gale, ci angajamentul lor pe termen lung faţă de această cauză.