Creatorul de modă german Karl Lagerfeld, designerul principal al casei Chanel, a murit la vârsta de 85 de ani, potrivit Paris Match. Creatorul de modă Karl Lagerfeld a fost spitalizat de urgenţă luni seară, la Paris, şi a murit marţi dimineaţă.
Karl Lagerfeld a fost marele absent la propriul show Chanel organizat în timpul Săptămânii modei de la Paris (15 - 24 ianuarie), iar reprezentanţii casei de modă au anunţat la momentul respectiv că acesta se simţea "obosit". Aceasta a fost pentru prima dată când Lagerfeld nu şi-a făcut apariţia la propriul show, pentru a primi aplauzele publicului. În ultimul timp, aspectul fizic al lui Karl Lagerfeld, care a fost director de creaţie al casei Chanel din 1983, s-a schimbat: părea din ce în ce mai fragil. Germanul este considerat unul dintre cei mai importanţi creatori de modă ai sfârşitului de secol al XX-lea. A colaborat cu mai multe case de modă, printre care Chanel, dar şi Fendi, unde a fost director de creaţie. Era celebru la nivel mondial pentru aspectul său uşor extravagant, cu părul alb, ochelari de soare, mănuşi fără degete şi gulere înalte scrobite.
Născut pe 10 septembrie 1933, în Hamburg, Germania, Karl Otto Lagerfeld a fost director de creaţie, artist, fotograf şi caricaturist. De-a lungul anilor, a colaborat la numeroase alte proiecte artistice şi de modă. În 1955, Lagerfeld a fost angajat ca asistent al lui Pierre Balmain, după ce a câştigat un concurs de design, iar, după trei ani, s-a angajat la Jean Patou, unde a lansat câte două colecţii haute couture anual, timp de cinci ani, primite iniţial cu critici, un exemplu în acest sens fiind fustele sale pentru sezonul de primăvară 1960, care au fost cele mai scurte dintre toate liniile de modă prezentate în acel an. Din 1963 până în 1969, a lucrat la casa de modă italiană Tiziani, care a avut drept cliente în acea perioadă, printre altele, pe actriţele Elizabeth Taylor şi Gina Lollobrigida. În 1964, Lagerfeld a devenit colaborator al casei de modă franceze Chloé, iar, în 1965, a început să lucreze şi pentru italienii de la Fendi. Din anii 1970, Lagerfeld a creat ocazional şi costume pentru diverse spectacole de teatru, puse în scenă în instituţii prestigioase, precum Scala din Milano. În anii 1980, Lagerfeld a integrat iniţialele lui Coco Chanel într-un tipar stilistic creat pentru casa Chanel, a cărui director de creaţie a devenit în 1983. Designerul a creat costume pentru filmul "Callas Forever" (2002), pentru Madonna (turneul Re-Invention, 2004), Kylie Minogue şi a colaborat pentru o colecţie cu brandul H&M.
În calitate de fotograf, Lagerfeld a creat o serie de nuduri ale unor modele şi vedete, colaborând şi cu reviste precum Harper's Bazaar şi Vogue. În 2006, Lagerfeld a lansat o colecţie pentru bărbaţi şi femei sub brandul K Karl Lagerfeld.
Lagerfeld a fost şi o personalitate care a provocat diverse controverse. Astfel, în 1993, a făcut-o pe editorul şef al ediţiei americane Vogue, Anna Wintour, să plece de la prezentarea colecţiei sale din timpul Săptămânii Modei de la Milano, pentru că angajase ca model o actriţă de filme pentru adulţi, Moana Pozzi. De asemenea, a folosit un vers din Coran într-o colecţie Chanel din 1994. Designerul şi-a prezentat scuzele publice, spunând că a găsit versul într-o carte şi că a crezut că este un poem de dragoste. Deşi era un promotor al folosirii blănurilor în colecţiile de modă, Lagerfeld nu purta astfel de obiecte vestimentare şi nu prea consuma carne. De asemenea, a declarat despre modelul Heidi Klum că este "prea grea şi are sânii prea mari" pentru un top-model, iar despre cântăreaţa Adele a spus că este "puţin cam prea grasă". Totodată, despre sora ducesei Catherine de Cambridge, Pippa Middleton, a declarat că nu îi place chipul ei şi că ar trebui să îşi afişeze doar spatele.
Karl Lagerfeld a avut o relaţie de lungă durată cu o vedetă a vieţii mondene, Jacques de Bascher, din anii 1970 până în 1989, când acesta a murit. Lagerfeld era proprietarul unei pisici birmaneze devenită şi ea celebră, Choupette, despre care a spus, în 2013, că ar lua-o de soţie dacă acest lucru ar fi legal. Sursa: agerpres.ro.