Celebrul Nastasiu, audiat în dosarul „cinstitului doctor” Yassin

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Celebrul Nastasiu, audiat în dosarul „cinstitului doctor” Yassin

Eveniment 22 Aprilie 2015 / 00:00 1839 accesări

Se anunţa a fi unul dintre cele mai tari dosare ale prezentului, cu nume mari, implicaţii internaţionale, răpiri şi răscumpărări de milioane de euro, însă a fost îngropat. Cât despre redeschiderea lui, aşa cum titrează presa de astăzi, îndoieli de bun simţ persistă. Adevărul este departe de a fi dezvăluit. În dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak, căci despre el este vorba, personajele principale sunt Băsescu, serviciile secrete, Omar Hayssam (fugit iniţial din ţară, actualmente ispăşind o pedeapsă 23 de ani de închisoare) şi „cinstitul şi bunul doctor” Mohamad Yassin, un apropiat al lui Băsescu. Într-una dintre aceste verigi a fost găsită o slăbiciune, iar „bunul doctor” este acum arestat într-un nou dosar, pentru că ar fi cerut două milioane de euro pentru a interveni în obţinerea unei decizii de anulare a pedepsei lui Hayssam. Potrivit unor surse, chiar Hayssam ar fi denunţătorul... Luni, Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnaliştii răpiţi în Irak, a fost chemat la DNA în calitate de martor, iar ieri, fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu şi ex-judecătoarea Sofica Dumitraşcu au călcat pragul Direcţiei. Care este implicarea lor? Nastasiu a cerut instanţei, în 2006, eliberarea lui Hayssam, motivând că sirianul este grav bolnav, iar Dumitraşcu, în calitate de judecător, a admis solicitarea. Astfel pus în libertate, în scurt timp, Hayssam fugea din ţară. Tot Nastasiu este, însă, cel care a făcut dezvăluiri incendiare despre dosarele sirianului pe care, la nivelul DIICOT, el le instrumenta în perioada 2005 - 2007. Astfel, în cartea „Prădarea României” (autor Victor Găetan), construită pe baza declaraţiilor lui Nastasiu, apar, negru pe alb, nume, fapte şi date concrete, bazate pe interceptări. Aşadar, potrivit lui Nastasiu, Hayssam ar fi fost pus în libertate cu acordul lui Băsescu şi al şefilor de atunci ai SRI, SIE, DNA, DIICOT şi DGIPI. Mai mult, fuga sa din ţară nu ar fi fost posibilă fără concursul MAI, prin Poliţia de Frontieră, autorul subliniind „comportamentul periculos al preşedintelui (României - n.r.), care a ascuns informaţii, subminându-i tocmai pe cei care erau foarte aproape de a-l aresta pe terorist”. Potrivit celor doi, Băsescu este “Profesorul” din stenogramele convorbirilor lui Hayssam cu Nastasiu, care a declarat că nu el a inventat acest termen.

Potrivit lui Ohanesian, prezentul dosar este unul "fabricat", motivul fiind acela de a se crea pârghii pentru redeschiderea dosarului armelor în care, susţine el, ar fi implicaţi membri ai familiei fostului preşedinte. Jurnalistul a mai arătat că Omar Hayssam a primit o condamnare mult prea mică având în vedere faptele pe care le-a săvârşit şi că, în realitate, acesta a comis mult mai multe infracțiuni decât au cercetat până în prezent anchetatorii.

Reamintim că, în martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad. În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnalişti, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar. Ulerior, în iunie 2005, preşedintele de atunci, Traian Băsescu, spunea că Omar Hayssam voia să iasă din România şi că îşi transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al soţiei acestuia şi al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad în 29 aprilie, pentru a contacta autorităţile irakiene. La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul-Penitenciar Rahova. În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006.

Potrivit lui Nastasiu, dosarul privind fuga lui Hayssam din ţară i-a fost încredinţat tot lui, anchetatorul intenţionând să se deplaseze la Bagdad - Irak şi Damasc - Siria, pentru a-l audia pe sirian. În chiar ziua plecării, Nastasiu povesteşte că a fost chemat la Palatul Cotroceni, de către Traian Basescu şi noul procuror general, Laura Kovesi, pentru a descrie firul investigaţiei la Bagdad şi Damasc. La întâlnire au mai fost prezenţi generalul SRI Florin Coldea, noul director al SRI George Maior şi noul director al SIE Claudiu Săftoiu. Potrivit acestuia, Băsescu l-a întrebat pe un ton iritat: “Ce veţi face la Damasc?”. Nastasiu i-a explicat procedurile legale pentru elucidarea ajutorului care i s-a dat sirianului pentru fuga din ţară, inclusiv că îi va prezenta noile acuzaţii penale de ieşire ilegală din ţară. După această întâlnire, procurorul Ciprian Nastasiu a fost chemat la cabinetul procurorului general Laura Kovesi, care l-a informat că nu-i va da voie să meargă decât la Bagdad, pentru audierea lui Muhamed Munaf (călăuza jurnaliştilor răpiţi, care se afla într-o închisoare, sub pază americană). Nastasiu a replicat că are aprobarea autorităţilor siriene de a-l audia la Damasc pe fugar într-o comisie rogatorie, dar Kovesi nu a dorit să ia nimic în consideraţie şi i-a interzis să plece la Damasc. Nastasiu a concluzionat că Laura Kovesi “nu făcea decât să îndeplinească ordine de sus”, în scopul împiedicării interogării lui Hayssam şi a elucidării circumstanţelor ieşirii sale ilegale din ţară, dar şi a anchetei sale privind traficul de arme.



12