Celule care produc ovule şi spermatozoizi, obţinute în laborator

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Celule care produc ovule şi spermatozoizi, obţinute în laborator

Monden 30 Octombrie 2009 / 00:00 575 accesări

Cercetătorii americani au descoperit o metodă prin care au reuşit să transforme celulele suşă embrionare umane în celule sexuale care produc ovule şi spermatozoizi, obţinînd astfel mai multe informaţii despre stadiile incipiente ale dezvoltării umane. Această descoperire ar putea conduce la o mai bună înţelegere a declanşării maladiilor moştenite genetic şi la o adevărată revoluţie a tratamentelor de fertilitate. Studiul a fost coordonat de medicul Renee Riejo Pera de la Universitatea Stanford din California.

Această parte a ciclului reproductiv uman nu poate fi studiată pe animale, deoarece genele implicate se întîlnesc doar la om. Celulele germinale se dezvoltă la oameni, de obicei, începînd din a 12-a zi după fertilizare, de-a lungul primului trimestru. Cercetătorii americani au descoperit o modalitate prin care au obţinut celulele germinale din celulele suşă embrionare şi au adăugat în proteinele componente o genă care face ca proteinele să emită o culoare verde atunci cînd celulele germinale sînt active. După ce au fost convinşi că au obţinut celule germinale, cercetătorii au introdus şi au extras mai multe gene - DAZ, DAZL şi BOULE - despre care ei consideră că au un rol important în transformarea celulelor suşă în celule germinale imature. Una dintre aceste gene, DAZL, reprezenta cheia transformării celulelor suşă embrionare în celule germinale. Cînd ea a fost oprită, jumătate dintre celulele germinale s-au format. Şi celelalte două gene, DAZ şi BOULE, joacă un rol major în reducerea la jumătate a numărului cromozomilor din celule, un proces denumit meioză, care trebuie să se desfăşoare înainte de fertilizare.

Cercetătorii americani consideră că această descoperire le oferă oamenilor de ştiinţă posibilitatea de a studia stadiile incipiente ale dezvoltării umane şi să colecteze noi informaţii despre maladiile moştenite genetic şi despre infertilitate. Studiul a fost finanţat parţial de National Institutes of Health (NIH) din SUA.

Taguri articol


12