Un prim pacient a fost tratat, în Marea Britanie, în cadrul unui studiu de pionierat referitor la un nou tratament derivat din celulele embrionare stem destinat pacienților cu o afecțiune care poate provoca orbirea, informează agenția Reuters. Specialiștii de la Moorfields Eye Hospital din Londra au declarat că operația, descrisă ca fiind "de succes", a fost prima din 10 planificate pentru participanții la studiul despre tratamentul pentru degenerescența maculară în varianta umedă, legată de vârstă. Studiul va testa siguranța și eficacitatea transplanturilor de celule oculare cunoscute sub numele de celule epiteliale pigmentare retiniene, care au fost derivate din celule stem embrionare.
Celulele stem sunt celule principale ale organismului, sursa tuturor celorlalte celule. Oamenii de știință care susțin utilizarea celulelor stem embrionare consideră că acestea ar putea transforma medicina, furnizând tratamente împotriva orbirii, diabetului juvenil sau vătămărilor grave. Dar criticii obiectează că acestea sunt recoltate de la embrionii umani. Acest studiu implică introducerea chirurgicală a unui plasture special creat, în spatele retinei, pentru a oferi celulelor tratate posibilitatea să le înlocuiască pe cele bolnave, din partea din spate a ochiului. Prima operație a fost efectuată cu succes pe un pacient, luna trecută, a anunțat, marți, Moorfields Eye Hospital, adăugând că nu au existat complicații până în prezent. Pacientul dorește să rămână anonim, dar speranța echipei este ca operația să aibă drept rezultat recuperarea vizuală inițială a pacientului, a adăugat sursa citată.
Chirurgul Lyndon Da Cruz, care efectuează operații pe retină, și-a exprimat speranța că mulți pacienți vor beneficia pe viitor de transplantul unor astfel de celule.
Citește și:
Registrul Donatorilor de Celule Stem, acreditat internaţional
Ellie White va recolta celule stem după naștere
Cum se simte primul bebeluş din România căruia i s-au implantat celule stem
Primul bebeluş din România căruia i s-au implantat celule stem la doar 7 luni se simte bine
Specialiști din 9 țări, la primul congres de medicină și chirurgie regenerativă