Un studiu realizat de o echipă de cercetători americani arată că celulele suşă pot reduce simptomele bolii neuronului motor şi ale altor forme severe de paralizie. Cercetătorii au demonstrat deja că celulele suşă umane pot fi utilizate în tratamentul cobailor care suferă de aceeaşi degenerare a celulelor nervoase din măduva coloanei vertebrale care provoacă boala neuronului motor.
Speranţa medie de viaţă a pacienţilor diagnosticaţi cu această boală este între 2 şi 5 ani. Matematicianul şi fizicianul britanic Stephen Hawking, profesor la Universitatea Cambridge, este o excepţie notabilă, deoarece trăieşte cu această boală de peste 35 de ani. Boala afectează nervii care controlează mişcările muşchilor din întregul corp, pacienţii ajung să nu mai fie capabili să meargă, să se hrănească sau să vorbească. În schimb, această degenerare a celulelor nervoase nu afectează intelectul bolnavilor. Celulele suşă se pot dezvolta în orice tip de celulă specializată existentă în corp, precum celule nervoase sau sangvine şi ar putea fi utilizate în tratarea unei game largi de boli degenerative. Şoarecii care au fost injectaţi cu celule suşă umane au trăit în medie 86 de zile după injecţie şi au fost capabili să controleze muşchii corpului o perioadă mai lungă de timp decît cobaii care nu au fost injectaţi. Analizele la microscop au scos la iveală faptul că 70% dintre celulele suşă injectate s-au dezvoltat în celule nervoase.
Cercetătorii au făcut transplantul de celule suşă numai în partea inferioară a coloanei vertebrale şi intenţionează să facă mai multe teste înainte de a aplica procedura pe oameni.