Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea celei mai mari staţiuni de pe litoralul românesc, Asociaţia Filateliştilor "Tomis" din Constanţa şi Carto Clubul Român au vernisat, ieri, la Muzeul de Artă, expoziţia de cartofilie "Centenar Mamaia". Expozanţii, membri ai asociaţiei constănţene, sînt Gabriel Nicolae, George Stănescu, Radu Cornescu, Victor Codreanu, Daniel Codreanu, Gelu Andreescu şi Valeriu Vasile. Turiştii aflaţi în această perioadă pe litoralul constănţean, precum şi colecţionarii de cartofilie au ocazia să admire aprox. 1.500 de cărţi ilustrate vechi, prin intermediul cărora pot afla istoria staţiunii Mamaia şi a portului Constanţa. Potrivit vicepreşedintelului Asociaţiei Filateliştilor "Tomis", Gabriel Nicolae, cele mai vechi litografii ale staţiunii Mamaia expuse la Muzeul de Artă datează din 4 august 1906, aceste piese fiind emise exact la data cînd a fost inaugurată staţiunea. Astfel, exponatele, care cuprind fiecare între 200 şi 250 de ilustrate, prezintă staţiunea din perioada de început şi pînă în anul 1940. Vizitatorii expoziţiei vor observa că în aceste ilustrate sînt surprinse nu doar momentele de la inaugurarea staţiunii Mamaia, ci şi vizite ale familiei regale în zonă. "Publicul larg poate vedea, în premieră, imagini foarte vechi, reale, ale staţiunii din acea perioadă. Litografiile au chiar caracter documentar, pentru că prezintă evenimente importante din perioada 1906 - 1940, cum ar fi familia regală la plajă, inaugurarea băilor de la Vii, care se aflau în zona poarta 5, sau plaja din Techirghiol. Un lucru inedit este că ilustratele sînt unicat, pentru că atunci nu se emiteau decît într-un număr redus", a explicat Gabriel Nicolae. Chiar dacă, la vremea respectivă, au fost achiziţionate la preţuri modice, în ziua de astăzi, o ilustrată poate ajunge şi la 200 de euro.
Printre cele mai vechi exponate se numără şi cele care fac referire la statuia poetului latin Ovidiu şi portul Constanţa, dar şi la... pălăriile care erau purtate în acea epocă de doamnele de societate. Printre ilustratele cuprinse în exponatul "Statuia poetului Ovidiu - un simbol al Constanţei" se numără şi două piese care prezintă dărîmarea de pe soclu a statuii poetului latin în timpul ocupaţiei germano-bulgare şi repunerea ei. De asemenea, admirînd cărţile poştale ilustrate cuprinse în acelaşi exponat, vizitatorii vor descoperi că statuia lui Ovidiu a fost amplasată, prima dată, în partea de est a Pieţii Ovidiu, iar după dărîmarea ei de pe soclu, a fost amplasată în poziţia actuală.
O notă aparte este dată expoziţiei "Centenar Mamaia" de ilustratele care prezintă portul Constanţa. La fel de inedite sînt şi imaginile care prezintă botezul navei "Principesa Maria", dar şi cele care ilustrează momente mai puţin plăcute din istoria navigaţiei române, cum ar fi accidente marine, vapoare incendiate sau pe punctul de a se scufunda. "Toată expoziţia aduce un parfum de epocă, perioadă din care avem ocazia să vedem staţiunea Mamaia şi oraşul Constanţa aşa cum nu mai sînt astăzi", a concluzionat vicepreşedintele Asociaţiei Filateliştilor "Tomis", Gabriel Nicolae.