Conducerea S.N. Nuclearelectrica SA (SNN) anunţă că a decis oprirea controlată a Unității 1 a CNE Cernavodă. Potrivit comunicatului transmis de SNN, unitatea a fost oprită pe 25 martie 2018, ora 09:20, iar „pauza“ va dura 48 de ore. „Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost determinată de apariţia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acţionarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate. Specialiştii CNE Cernavodă analizează integrat cauza, iar Unitatea 1 va fi repornită imediat ce lucrările de remediere vor fi finalizate. Estimăm că oprirea va avea o durată de aproximativ 48 de ore. “, a declarat directorul general, Cosmin Ghiță.
ÎN CÂTEVA ORE, A FOST REDUSĂ ȘI PUTEREA UNITĂŢII 2 A CENTRALEI
Producătorul de energie Nuclearelectrica, care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat duminică seara că puterea Unităţii 2 a centralei va fi redusă la 55% (aproximativ 300 MW), după ce în urmă cu câteva ore societatea a informat că a oprit controlat Unitatea 1 din cauza unei defecţiuni.
”Reducerea de putere a Unităţii 2 CNE Cernavodă este cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei. Reducerea de putere până la 55% este necesară în vederea opririi echipamentului pentru reparaţii”, a anunţat compania, printr-un comunicat citat de NEWS.RO.
Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavodă va fi conectată la Sistemul Energetic Naţional şi va funcţiona la o putere de 300 MW.
”Unitatea 2 CNE Cernavoda va reatinge puterea nominală după efectuarea lucrărilor de remediere şi înlocuirea echipamentului, durata preconizată a reducerii de putere fiind de circa 16 ore până la atingerea puterii nominale”, mai spun oficialii SNN.
Aceştia subliniază că reducerea de putere a Unităţii 2 şi lucrările de remediere nu vor avea impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, acestea fiind realizate în funcţie de specificaţiile şi procedurile centralei.
Lucrările de remediere nu vor avea niciun impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, acestea realizându-se în conformitate cu procedurile specifice ale centralei.