Prima centrală nucleară iraniană construită de Rusia la Bushehr va fi lansată la 12 septembrie, a anunţat, ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici. La acest eveniment vor lua parte miniştrii rus şi iranian ai Energiei, precum şi şeful companiei de stat pentru energie nucleară Rosatom, Serghei Kirienko. Lansarea centralei va fi precedată de o şedinţă a comisiei interguvernamentale ruso-iraniene pe problema schimburilor comerciale şi a cooperării economice.
Centrala, cu o capacitate de 1.000 megawaţi, nu produce pentru moment decât 60 MW, ca test, dar cantitatea va creşte treptat, pentru a ajunge la 400 MW până la 12 septembrie. Reactorul de la Bushehr a fost pornit în noiembrie 2010, dar mai multe probleme tehnice au provocat întârzieri repetate în punerea în funcţiune a centralei. În februarie, reactorul a fost oprit şi combustibilul său a fost descărcat pentru curăţare, după un incident la pompa de răcire, după cum au indicat, la acea vreme, autorităţile ruse. Reactorul a fost repus în funcţiune în luna mai, iar mass-media anunţau atunci că centrala va fi conectată la reţeaua electrică la începutul lunii iulie.
Centrala Bushehr, un simbol al puterii regionale a Iranului, a fost inaugurată în august 2010, la 35 de ani de la lansarea proiectului. Început de grupul german Siemens, în 1975, proiectul a fost stopat de Revoluţia Islamică din 1979, apoi de războiul împotriva Irakului, după care a fost preluat de Rusia, în 1995, spre nemulţumirea occidentalilor, îngrijoraţi că programul iranian ar ascunde scopuri militare. Diverse dificultăţi tehnice, financiare sau politice au urmat, ceea ce a dus la întârzieri în calendarul iniţial, care prevedea intrarea în funcţiune a centralei în 1999.