Centrala nucleară de la Fukushima, avariată de cutremur, nu de tsunami

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Centrala nucleară de la Fukushima, avariată de cutremur, nu de tsunami

Externe 16 Mai 2011 / 00:00 567 accesări

Instalaţii esenţiale ale centralei nucleare Fukushima 1, din nord-estul Japoniei, ar fi fost avariate mai degrabă de cutremurul de 9 grade de la 11 martie decât de valurile ce a urmat, a indicat ieri un expert în domeniu. În clădirea reactorului nr. 1 se înregistra o depăşire a nivelului de radiaţii, au constatat angajaţi ai centralei imediat după seism, şi această situaţie s-ar fi putut datora unei scurgeri radioactive, produse înainte de valul uriaş. Respectiva constatare ar putea impune o modificare a măsurilor de securitate preconizate pentru diferite centrale nucleare din Japonia, care în prezent se axează pe sisteme de evitare a pericolelor în caz de tsunami, ca urmare a crizei nucleare de la Fukushima 1. Activitatea centralei s-a oprit automat, imedit după cutremurul de la 11 martie. În decurs de o oră, centrala a fost lovită de două valuri uriaşe, după mişcarea telurică. A fost întreruptă aprovizionarea cu electricitate, ceea ce a blocat sistemul de răcire. Până acum, Agenţia pentru securitate nucleară niponă a susţinut că tsunami a fost cel care a provocat avarierea reactorului de la Fukushima

Pe de altă parte, un muncitor de la Fukushima a murit subit după ce a suferit o criză în timp ce transporta materiale pentru decontaminarea apei radioactive. Purtătorul de cuvânt al operatorului centralei, compania TEPCO, a precizat că analizele au confirmat că muncitorul nu suferise nicio contaminare cu substanţe radioactive. În vârstă de circa 60 de ani, muncitorul a leşinat la locul de muncă şi a fost evacuat imediat către spital, unde a fost pronunţat decesul.

Pământul continuă să se cutremure în Japonia. Un cutremur de 5,7 grade a zguduit coasta prefecturii japoneze Fukushima, fără să existe informaţii cu privire la producerea de pagube în zona menţionată sau la cele două centrale nucleare aflate în apropiere. Seismul a fost resimţit atât la Tokyo, cât şi în cea mai mare parte a nord-estului Japoniei, însă la o intensitate relativ scăzută.

Problema contaminării cu substanţe radioactive este însă foarte serioasă. O substanţă extrem de radioactivă a fost detectată la sfârşitul lunii martie în cenuşa provenită de la un incinerator şi regăsită în staţii de epurare din Tokyo, după accidentul centralei nucleare de la Fukushima. Cenuşa, care conţinea o substanţă neidentificată cu 170.000 de becquereli pe kilogram, a fost colectată în staţii de epurare din sectorul Koto, în estul capitalei nipone. Cenuşa descoperită provenea de la incinerarea unor deşeuri neorganice. Cea mai mare parte a fost deja folosită în materiale de construcţie, cum ar fi cimentul, conform aceloraşi surse. Cantitatea de cenuşă vizată nu a fost precizată. O substanţă care emite un nivel de radioactivitate cuprins între 100.000 şi 140.000 de becquereli a fost detectată şi în alte două staţii de epurare a apei din sectoarele Ota şi Itabashi la sfârşitul lunii martie. Cercetătorii încearcă să verifice dacă ar putea fi vorba de cesiu. Japonia se confruntă de două luni cu cel mai grav accident nuclear din istorie după oprirea circuitelor de răcire la centrala Fukushima 1, situată la circa 220 de kilometri la nord-est Tokyo.

Taguri articol


12