Mai multe centre de plasament din sud-estul țării ar fi fost transformate în bordeluri. Este afirmația șocantă a ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, care a declarat că există suspiciuni de trafic cu copii și prostituție în orfelinate şi că în acest moment sunt anchete în desfăşurare. Ministrul a precizat că a primit datele alarmante de la serviciile de informaţii, însă nu a dat şi alte amănunte. Spusele oficialului confirmă că sistemul de protecţie a minorilor este extrem de vulnerabil, copiii rămași fără mamă și tată fiind frecvent ținta unor abuzuri greu de descris. Și în trecut au existat cazuri când mai multe minore din diverse centre de plasament din România au fost traficate şi exploatate sexual. Revoltător e faptul că proxeneţii primeau de multe ori ajutor chiar de la angajații centrului, cei care ar fi trebuit să îi supravegheze pe copii.
Un scandal de proporții stă să izbucnească în centrele de plasament din Dobrogea. Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pîslaru, a declarat, într-o emisiune TV, că există suspiciuni de trafic cu copii și prostituție în orfelinatele din sud-estul ţării şi că, în acest moment, sunt anchete în desfăşurare pentru elucidarea acestor suspiciuni. ”Din păcate, am încă nişte cazuri în zona de sud-est a țării unde există suspiciuni de trafic de persoane și prostituție legate de instituțile care găzduiesc copiii în numele statului. E vorba de instituții ale statului în care este suspiciunea că a fost trafic de copii, instituții de protecții. Sunt mai multe instituții, cel puțin 4 - 5, unde se fac anchete”, a spus ministrul, conform digi24.ro. Ministrul a precizat că a primit datele alarmante de la serviciile de informaţii, însă nu a dat şi alte amănunte asupra cazurilor şi investigaţiilor. Spusele oficialului confirmă că sistemul de protecţie a minorilor este extrem de vulnerabil, copiii aflaţi în centrele de ocrotire socială devenind pentru ceilalți mai degrabă o povară. Și așa loviți de soartă, cei rămași fără mamă și tată sunt astfel ținta unor abuzuri greu de descris, fiind supuși frecvent unor tratamente inumane și degradante. În trecut au existat cazuri când mai multe minore din diverse centre de plasament din România au fost traficate şi exploatate sexual. Revoltător e faptul că proxeneţii primeau de multe ori ajutor chiar de la angajații centrului, cei care ar fi trebuit să îi supravegheze pe copii, iar sumele primite în schimbul serviciilor sexuale ajungeau şi la ei. Autoritățile își întorc de multe ori privirile de la ceea ce se întâmplă în orfelinate, acuză ONG-urile.
SOS-URI REPETATE!
Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice (CRJ), organizație non-guvernamentală care acţionează pentru crearea şi funcţionarea unui cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse, au atras de nenumărate ori atenția asupra abuzurilor care se desfășoară în așa-numitele instituții de protecție socială din România. Ei spun că autoritățile se bucură de vizite în astfel de centre, dacă acestea sunt anunțate din timp. Aparent, în cadrul acestor vizite anunțate, tinerii par fericiți, se joacă și au toate condițiile unui trai decent. Însă ce se întâmplă atunci când tinerii rămân singuri între pereții clădirilor este greu de imaginat pentru noi, cei de afară. Iată ce declara în urmă cu câteva luni managerul de programe al CRJ, Georgiana Pascu, care face vizite inopinate în instituțiile de protecție socială. ”Am întâlnit copii care s-au plâns de abuzuri emoționale, dar și fete care s-au plâns de hărțuire sexuală și viol, de abuzuri fizice, bătăi și agresiune fizică din partea unor angajați sau colegi mai mari. (...) Sunt copii care nu se pot plânge nimănui pentru că accesul la mijloacele de comunicare este îngreunat”, spunea atunci specialistul.