Centre de tratare a accidentului vascular cerebral, la spitalele Militar şi Elias

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Centre de tratare a accidentului vascular cerebral, la spitalele Militar şi Elias

Sănătate 27 Februarie 2015 / 00:00 1273 accesări

Două centre noi pentru tratarea accidentului vascular cerebral grav, dotate la cele mai înalte standarde medicale, vor fi deschise în 2016, la Spitalul Militar şi la Spitalul Elias, ambele din Capitală, a anunţat, ieri, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. "Sper ca, până la sfârşitul anului 2015, cele două clinici, respectiv cea de la Spitalul Militar Central şi cea de la Spitalul Elias, să fie complet echipate, astfel ca, din 2016, să intre în funcţiune. Banii daţi corect, din moment ce ajung, şi avem garanţia că ajung, vom putea trata afecţiunile hemoragice, adică accidentul vascular grav. Este vorba de patru milioane de euro pentru clinica nouă de la Spitalul Militar", a spus ministrul Sănătăţii, prezent la inaugurarea noului bloc operator al Clinicii de oftalmologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucureşti. Bănicioiu a precizat că, în prezent, accidentul vascular cerebral este tratat în Capitală la Institutul de Boli Cerebrovasculare "Vlad Voiculescu", Spitalul Universitar de Urgenţă, Spitalul Bagdasar-Arseni şi, în unele cazuri, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde funcţionează unităţi de stroke. Unitatea de stroke, necesară pentru tratamentul specializat în astfel de centre, scade mortalitatea, reduce complicaţiile şi poate evita paralizia la pacienţii cu infarct sau hemoragii cerebrale. Prima unitate de stroke a fost creată la Institutul de Boli Cerebrovasculare, considerat centru de excelenţă în Europa Centrală şi de Est. Modelul ar urma să se extindă în spitale judeţene sau unităţi dotate cu computer tomograf sau RMN. "Dacă pacientul cu un atac cerebral are acces la tratament modern în primele trei ore de la debut, şansele de vindecare sunt foarte mari. În cadrul unităţilor de stroke, se face rapid diferenţa între infarct şi hemoragie, pe baza unei investigaţii imagistice CT. Apoi se intervine pentru distrugerea cheagului, revascularizare, eventual se face decompresiunea chirurgicală, dacă edemul este important", a mai spus Bănicioiu.

BLOC OPERATOR NOU-NOUŢ AL CLINICII DE OFTALMOLOGIE A SPITALULUI MILITAR BUCUREŞTI Tot ieri, la Spitalul Militar Bucureşti, a fost inaugurat blocul operator al clinicii de oftalmologie, unde 300 de pacienţi sunt pe lista de aşteptare pentru transplant de cornee, potrivit şefului clinicii, Anghel Gheorghe. El a precizat că investiţia în noul bloc operator este de 16 milioane de lei. "Investiţia a fost făcută pentru a asigura tratament atât pentru militari, cât şi pentru civili. Ce avem noi acum ca aparatură nu există decât la spitale private, adică pacientul poate să vină şi este investigat complet cu cele mai moderne tehnici. (...) Avem şi o sală specială pentru chirurgia corneei şi chirurgie foto-refractivă. Este o chirurgie de vârf în acest moment în România. Putem să tratăm pacienţi în acest bloc operator din punct de vedere chirurgical-oftalmologic pentru toată gama de afecţiuni care sunt în acest domeniu, absolut orice, începând cu pleoape şi terminând cu afecţiuni ale orbitei", a explicat Anghel Gheorghe. Proiectul, finanţat integral de Ministerul Apărării Naţionale, a avut ca obiectiv dezvoltarea celor două centre de referinţă din cadrul Spitalului Militar, respectiv cel de transplant de cornee şi cel de excelenţă în glaucom. La inaugurare au fost prezenţi premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi comandatul unităţii sanitare, Florentina Ioniţă Radu.

LEGISLAŢIE MAI BUNĂ Legislaţia în domeniul sănătăţii va fi îmbunătăţită, un proiect de lege-cadru fiind deja în dezbaterea Parlamentului, dar vor exista şi intervenţii "chirurgicale" când sunt constatate discriminări între medicii militari şi cei civili, a declarat premierul Victor Ponta, aflat la Spitalul Militar. "După ce trecem cu bine de această perioadă în care preţurile la medicamente realmente trebuie să scadă la nivelul la care sunt în celelalte ţări din jurul nostru, surplusul bugetar care se creează în acest fel rămâne în totalitate la Sănătate şi, în felul acesta, putem să investim mai mult în dotarea spitalelor, în modernizarea diverselor facilităţi, în aşa fel încât medicii să aibă măcar condiţii de muncă cât mai civilizate. În plus, la partea de legislaţie avem de îmbunătăţit, proiectul de lege-cadru este în Parlament, dar putem să intervenim şi chirurgical, ca să spun aşa, acolo unde apar discriminări, medicii militari faţă de medici civili, acolo unde apar programe noi", a spus Ponta.



12