Centrele de examen, lăsate fără buget de fostul ministru

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bacalaureat 2012. Cu sau fără supraveghere video?

Centrele de examen, lăsate fără buget de fostul ministru

Eveniment 11 Mai 2012 / 00:00 590 accesări

Pentru unităţile de învăţământ care vor avea „onoarea” de a fi centre de examen, sesiunea din această vară a Bacalaureatului se va dovedi a fi una extrem de costisitoare. Fostul ministru al Educaţiei, Cătălin Baba, a preluat ideile predecesorului său, Daniel Funeriu, şi a cerut ca, pentru Bac-ul din 2012, toate centrele de examen să fie dotate cu camere de supraveghere video. În ideea unui examen corect, fără elevi trecuţi pe copiat, iniţiativa este binevenită. Ceea ce lasă de dorit este faptul că, pentru a nu fi afectat bugetul de stat, foştii guvernanţi au decis ca această corvoadă a dotării cu camere video să cadă pe umerii directorilor unităţilor de învăţământ desemnate a fi centre de examen, în condiţiile în care bugetul alocat şcolilor şi liceelor pentru acest an şcolar de Ministerul Educaţiei pentru baza materială nu prevede şi aceste cheltuieli.

LA NIVELUL JUDEŢULUI CONSTANŢA, INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN CONSTANŢA A PROPUS 21 DE CENTRE DE EXAMINARE, LA CARE SUNT ARONDATE 57 DE UNITĂŢI DE ÎNVĂŢĂMÂNT

„Vom centraliza datele primite pentru a vedea exact numărul de centre care dispun, în prezent, de dotare video. Vă asigurăm că, până la începerea examenului de bacalaureat, camerele de supraveghere vor fi prezente în toate unităţile de învăţământ desemnate centre de examinare”, a declarat inspectorul şcolar adjunct, totodată şi vicepreşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat, prof. Margareta Constantin.

SUPRAVEGHERE CU CAMERE WEB Ea a adăugat că, din cauza costurilor prea mari pe care le-ar presupune achiziţionarea de camere video de supraveghere, s-a optat pentru camerele web cu rezoluţie bună, variantă pe care directorii unităţilor de învăţământ începuseră deja să o pună în practică încă de luna trecută. „Achiziţionarea camerelor video ne-ar costa aproape 180 de milioane de lei, bani de care nu dispunem. Din acest motiv ne-am orientat către camere web, care costă numai 100-150 de lei, pe care le vom monta în sălile de examinare”, a declarat directorul Colegiului Tehnic „Tomis” Constanţa, unul din cele 21 de centre de examen propuse, prof. Ana Costencu. Tot la camere web va apela şi Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” (CNMB) Constanţa. „Am primit camerele web la ultimele alegeri care au avut loc la nivelul judeţului, noi fiind unul din centrele de votare. Dacă nu le-am fi avut pe acestea, nu ne-am fi permis să achiziţionăm camere video”, a declarat directorul CNMB, prof. Vasile Nicoară. Potrivit reprezentanţilor ISJ, dotările vor trebui să fie făcute din bugetele unităţilor de învăţământ, fiind considerate „o investiţie a şcolii”. Din păcate, pentru a se putea dota chiar şi cu camere web, mulţi directori ai unităţilor de învăţământ desemnate centre de examinare vor trebui să facă sacrificii, ceea ce înseamnă că este posibil ca o parte din activităţile extraşcolare ale elevilor să dispară, din lipsă de fonduri. „Din datele pe care le deţinem în prezent, cel puţin şase din cele 21 de centre au deja camere video în dotare. Este vorba de centrele unde s-a susţinut sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2011, sesiune care a fost monitorizată şi la nivelul judeţului nostru”, a declarat prof. Margareta Constantin. Ce se întâmplă cu centrele care nu vor reuşi, cu toată bunăvoinţa din lume, să se doteze cu camere video? Momentan, nu există nicio soluţie. Prin urmare, nu este exclus ca şi în acest an să fie două categorii de candidaţi: cei supravegheaţi video, care nu vor putea copia şi cărora prezenţa camerelor de luat vederi le va provoca emoţii suplimentare, şi cei care nu vor fi monitorizaţi şi care au scăpat de stresul cauzat de prezenţa camerelor, având posibilitatea de a frauda examenul.



12