Centrele de plasament, supraaglomerate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa. Situaţie dramatică

Centrele de plasament, supraaglomerate!

Social 05 Noiembrie 2011 / 00:00 531 accesări

Actuala putere a reuşit „performanţa” de-a transforma România într-o ţară plină de şomeri, de oameni care nu mai au de ce să aştepte ziua de mâine, şi de angajaţi care îşi fac mereu griji în ceea ce priveşte viitorul. Mai grav este faptul că tot mai mulţi copii devin victime colaterale ale incompetenţei guvernanţilor. Cei mai afectaţi sunt copiii din mediul rural, din familii cu o situaţie materială precară şi din familii monoparentale. În prezent, în centrele aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa se află 593 de copii, deşi capacitatea totală a acestora este de 500 de locuri. „Funcţionăm peste capacitate şi din cauza faptului că în ultima perioadă am avut foarte multe intrări în sistem. În majoritatea cazurilor am fost anunţaţi de primării, fiind vorba de copii lăsaţi fără supraveghere, neglijaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt din cadrul DGASPC, Roxana Onea. Ea a precizat că, în multe din cazurile în care echipa mobilă a instituţiei a intervenit ca urmare a solicitării primăriilor de pe raza judeţului Constanţa, era vorba despre părinţi care îşi pierduseră locurile de muncă, singura lor sursă de venit rămânând alocaţiile de stat ale copiilor. În alte cazuri era vorba de familii cu un singur părinte, care pleca la muncă, copiii rămânând fără supraveghere. „Fraţii mai mici rămâneau în grija celor mai mari”, a precizat Roxana Onea.

FĂRĂ SPERANŢĂ În condiţiile în care, în mediul rural, locurile de muncă sunt greu de găsit, posibilităţile pentru şomeri de-a se angaja fiind foarte mici, nu este de mirare că cei care au un loc de muncă fac tot posibilul pentru a-l păstra. Din păcate, de cele mai multe ori părinţii nu îşi permit să plătească o bonă care să aibă grijă de copii cât timp sunt la muncă, iar în cazurile în care nu există nici rude care să locuiască în apropiere şi să poată ajuta părinţii, micuţii rămân fără supraveghere.

ODATĂ CU VENIREA SEZONULUI RECE, ANGAJAŢII DIN CADRUL DGASPC SE AŞTEAPTĂ CA NUMĂRUL COPIILOR INTRAŢI ÎN SISTEM SĂ CREASCĂ ŞI MAI MULT

„Anticipăm ca în perioada următoare numărul intrărilor să crească şi mai mult şi să avem un număr şi mai mare de copii în centrele de plasament”, a spus Roxana Onea. Unul dintre principalele motive îl constituie condiţiile improprii în care locuiesc o parte din familiile defavorizate din mediul rural. Un exemplu în acest sens îl constituie cazul soţilor Marineţ, din comuna constănţeană Cogealac, care, în 2008, au ales să se despartă de cei trei copii ai lor, de şase, şapte şi nouă ani, şi să-i dea în grija angajaţilor DGASPC. Ştefănel şi Daniela Marineţ au luat această decizie din cauza faptului că nu aveau un domiciliu, iar vremea nefavorabilă punea în pericol sănătatea micuţilor.



12