Centru de Teatru-Dans Contemporan, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Terapie prin mişcare

Centru de Teatru-Dans Contemporan, la Constanţa

Cultură 27 Septembrie 2011 / 00:00 546 accesări

Obişnuit cu scena şi mai ales cu... mişcarea, coregraful Călin Hanţiu, fost prim-solist şi fost director al Companiei de balet a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danosvki”, nu poate rezista prea mult farmecului irezistibil al muzei Terpsichore. Animat de decizia de a împărtăşi şi celorlalţi din tainele dansului, artistul a înfiinţat, la malul mării, în parteneriat cu Teatrul de Stat (TS), Centrul de Teatru-Dans Contemporan. Lansarea proiectului cultural a avut loc, ieri, în foaierul TS, în cadrul unei conferinţe de presă la care au luat parte iniţiatorul Centrului, coregraful Călin Hanţiu, directorul de producţie al TS, Bogdan Caragea şi secretarul literar Anaid Tavitian.

„Dorim să vă prezentăm un eveniment care să întregească viaţa culturală a oraşului, judeţului şi nu numai. Este vorba despre o iniţiativă pe care maestrul Călin Hanţiu a avut-o, aceea de a realiza un centru cultural de teatru-dans. Această iniţiativă ne obligă şi pe noi, Teatrul de Stat, să avem cel puţin un spectacol teatru-dans semestrial”, a spus directorul de producţie al TS, Bogdan Caragea.

EXPRESIVITATE ÎN PAŞI DE DANS Centrul îşi deschide „porţile” tuturor celor care doresc să experimenteze, în paşi de dans, expresivitatea teatrală. Prima întâlnire între coregraf şi cursanţi va avea loc pe 17 octombrie, dată până la care se va face public şi locul de desfăşurare a cursurilor. Alături de cei aproximativ 25 de cursanţi cu care-şi doreşte să lucreze, coregraful va lucra în două grupe, prin rotaţie, luni, miercuri şi vineri, marţi şi joi, între orele 19.00 şi 21.00.

Cei care doresc să experimenteze stări pe care alte forme „robotice” de mişcare nu le pot oferi vor plăti aproximativ 300 de lei pe lună, iar în luna iunie, vor fi protagoniştii unui spectacol. „Până acum, am lucrat cu artişti profesionişti, am lucrat şi cu tineri, street-dance, dar acum m-am gândit să merg spre o formă de teatru-dans cu persoane care doresc o refulare a societăţii de astăzi. Pentru mine, teatrul-dans reprezintă deschiderea şi găsirea unor noi modalităţi de a-ţi regăsi corpul, mintea, atât muzical, dansant, cât şi vizual”, a spus coregraful Călin Hanţiu. „Este foarte importantă expresivitatea persoanelor care vor învăţa ce înseamnă o gestică pozitivă sau o gestică negativă, o întrebare, o stare de criză sau de bucurie. E o formă de terapie prin artă. Mă bazez pe pasiune, pe dorinţa de a face dans”, a conchis Călin Hanţiu.

„Este frumos că anul acesta, când Teatrul de Stat împlineşte 60 de ani de viaţă artistică, sunt proiecte noi şi gânduri care vin să împlinească această evoluţie atât de frumoasă a „Dramaticului” constănţean, care, în decursul existenţei sale, a avut în repertoriul său şi teatru antic, şi spectacole de teatru-dans, şi musicaluri, şi drame, şi comedii”, a subliniat secretarul literar Anaid Tavitian.

Taguri articol


12