Centru SMURD inaugurat la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Investiţie pentru pregătirea pompierilor

Centru SMURD inaugurat la Constanţa

Eveniment 11 Aprilie 2013 / 00:00 3437 accesări

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), dr. Raed Arafat, preşedintele Fundaţiei pentru SMURD, s-a aflat, ieri, la Constanţa pentru a inaugura al 13-lea centru de formare şi pregătire în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă din ţară, care îşi va începe activitatea cel mai probabil peste o lună şi jumătate, după ce va fi acreditat de o comisie comună a MS şi a Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Scopul centrului, amenajat în incinta Detaşamentului de Pompieri „Palas” Constanţa, este să pregătească pompierii militari în acordarea primului ajutor medical calificat şi descarcerare. „Avem la ora actuală 12 centre de formare regionale şi un centru naţional, la Târgu Mureş, acolo unde se pregătesc instructorii. Scopul acestor centre este întărirea sistemului integrat de servicii de urgenţă din România. Centrul de la Constanţa va deveni operaţional peste cel mult o lună şi două săptămâni. Şi asta pentru că trebuie să completăm dotarea, cu echipamente în valoare de 20.000 de euro, cumpărate din fondurile primite de Fundaţia pentru SMURD prin contribuţia de 2%. După ce acest lucru se va întâmpla, urmează acreditarea centrului. Avem cinci instructori care au absolvit deja cursurile de formatori organizate la Târgu Mureş. Grupele de cursanţi vor fi formate din câte 16 oameni, care vor urma cursuri teoretice şi, în special, cursuri practice. La final, aceştia dau un examen. Cursul de bază durează patru săptămâni, dar există şi module suplimentare pentru diverse specialităţi”, a declarat dr. Raed Arafat.

INVESTIŢIE Centrul de la Constanţa dispune, printre altele, de dormitoare pentru cursanţi, sală de mese, săli de curs şi birouri pentru instructori. „Părintele SMURD”, dr. Raed Arafat, le-a mulţumit reprezentanţilor “Rompetrol” pentru sprijinul acordat în concretizarea acestui proiect. “”Rompetrol” a alocat 80.000 de lei pentru amenajarea acestei locaţii şi vreau să le mulţumesc. Sunt partenerii noştri importanţi şi amintesc că, în ultimii ani, ei au oferit o parte din combustibilul necesar intervenţiilor de urgenţă ale Inspectoratului General de Aviaţie”, a declarat dr. Arafat. Din cei 80.000 de lei au fost cumpărate materialele necesare pentru reabilitarea clădirii, lucrările de amenajare fiind făcute chiar de angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” (ISU), voluntar, în afara orelor de program. “Pentru grupul Rompetrol, cea mai mare valoare sunt oamenii. Cele două proiecte în domeniul Sănătăţii pe care le derulăm reconfirmă angajamentul nostru faţă de societate. Pe de o parte, vorbim despre continuarea sprijinului acordat Fundaţiei pentru SMURD, prin combustibilul asigurat pentru elicopterele care asigură intervenţia rapidă. Pe de altă parte, vorbim despre reabilitarea centrului pentru salvatori. Pentru noi este important să susţinem comunitatea locală”, a declarat Sorin Graure, directorul general Rompetrol Rafinare.

DOTĂRI În paralel, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) continuă înnoirea echipamentelor ISU “Dobrogea”. După cele nouă ambulanţe achiziţionate în lunile februarie şi martie, CJC a cumpărat încă cinci autospeciale a căror valoare se situează în jurul sumei de 1.000.000 de euro. Trei dintre autospeciale sunt multifuncţionale, acestea fiind dotate cu rezervoare pentru stingerea incendiilor, echipamente de descarcerare dar şi de prim-ajutor. Prezent la eveniment, Cristian Darie, vicepreşedinte CJC, a dat asigurări că instituţia se va implica în continuare în dotarea ISU “Dobrogea”. “Sunt onorat să mă aflu aici pentru a vă transmite salutul preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, aflat astăzi în Bucureşti, pentru proiecte importante pentru judeţul Constanţa. Vreau să dau asigurări că ne vom afla în continuare alături de aceşti oameni, pe care vreau să-i felicit pentru ceea ce au realizat aici. Pe lângă echipamentele pe care le achiziţionăm pentru ISU “Dobrogea” prin programul operaţional regional, vreau să vă spun că mai avem alte două proiecte prin care vor fi cumpărate utilaje ce se adresează activităţii acestei instituţii”, a declarat Cristian Darie, care i-a oferit şefului ISU “Dobrogea”, col. Viorel Jianu, o icoană, din partea preşedintelui Constantinescu.

8.062 DE PARAMEDICI Generalul de brigadă dr. Ioan Baş, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), a vorbit despre rezultatele centrelor deja existente în ţară: „În decursul funcţionării lor, aceste centre au format 8.062 de paramedici care sunt în măsură să-şi exercite atribuţiile în cadrul sistemelor de intervenţie din ţară. În anul 2012 s-au înregistrat, prin 112, peste 300.000 de intervenţii SMURD, cu asistarea tot atâtor persoane. Este o muncă fantastic de mare, o muncă la care colegii mei au răspuns cu profesionalism”. „În urmă cu trei ani a început colaborarea cu Rompetrol, care ne-a oferit combustibil şi această colaborare a contat pentru noi foarte mult. În anul 2012 au avut loc peste 3.300 de misiuni de salvare aeriană”, a precizat generalul de brigadă Dorel Grădinaru, şeful Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul MAI. „SMURD-ul este o idee care ne face să fim mândri că România are un sistem de urgenţă ce poate reprezenta un model pentru statele din jur. Asta şi datorită partenerilor noştri care ne-au ajutat şi ne-au sprijinit şi mă refer la autorităţile locale, prezente azi aici, care au pus umărul serios la acest proiect”, a precizat Constantin Chiper, secretar de stat în cadrul MAI. Prezent la eveniment, prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, i-a felicitat pe reprezentanţii ISU „Dobrogea” şi pe partenerii acestora pentru eforturile depuse în vederea realizării acestui proiect.

EXPOZIŢIE Cu prilejul inaugurării centrului, conf univ dr. Daniela Ţurcanu Caruţiu, expert al Ministerului Culturii în conservare şi investigaţii fizico-chimice a operelor de artă, a organizat o expoziţie de artă, cu sprijinul preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu. „Expoziţia de artă cuprinde două secţiuni, una de artă fotografică şi una de pictură. Au fost expuse 20 de fotografii artistice lucrate la centrul cultural turc „Yunus Emre” şi 20 de picturi, peisaje realizate în Dobrogea, de Mihnea Cernat, student în anul III la Universitatea Ovidius, din Constanţa”, a declarat conf univ dr. Daniela Ţurcanu Caruţiu.



12