Structură teritorială a Agenţiei Naţionale Anidrog (ANA), Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Constanţa şi-a început activitatea pe 15 aprilie 2005, avînd ca principal obiectiv combaterea acestui flagel al noului mileniu şi ajutarea celor care cad în capcanele "morţii albe". De la înfiinţarea sa şi pînă în prezent, Biroul Regional condus de comisarul Sorin Petrescu a înregistrat rezultate deosebite în cadrul amplelor proiecte de prevenire a consumului de droguri, desfăşurate în judeţele Constanţa şi Tulcea. Începînd de ieri, Biroul Regional Constanţa funcţionează într-un nou sediu, dotat în conformitate cu prevederile Uniunii Europene. La inaugurare au participat preşedintele ANA, gen. Pavel Abraham, arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie, reprezentantul Primăriei Municipiului Constanţa, Constantin Racu, precum şi numeroase alte notabilităţi şi parteneri ai centrului constănţean. Noul sediu a fost pus la dispoziţia ANA de către Primăria Constanţa, lucrările de reabilitare şi modernizare a clădirii ajungînd la aprox.800 milioane lei.
"Acest eveniment marchează un nou început pentru Biroul Constanţa, un început european pentru că acest centru are dotări similare celor din alte state europene şi beneficiază de un personal foarte bine pregătit. Constanţa a devenit astăzi unul dintre centrele de consiliere aflate în fază avansată, întrucît aici vor fi oferite servicii deosebite, care îi vor ajuta efectiv pe tinerii care au căzut pradă acestui flagel" a declarat preşedintele ANA, gen. Pavel Abraham. Acesta a fost cel care a tăiat panglica inaugurală, după ce noua clădire a beneficiat de o slujbă de sfeştanie, oficiată de un sobor de preoţi conduşi de IPS Teodosie.
Statistici alarmante
Considerat pînă în 1990, în România, doar un fenomen sporadic, consumul de droguri a înregistrat în ultimii 15 ani o creştere galopantă, statisticile realizate indicînd faptul că ţara noastră a intrat, din nefericire, pe "piaţa" traficului de stupefiante. Potrivit celor de la ANA, în România există în prezent aprox. 1000 de consumatori, din care peste 150 sunt persoane dependente. Preşedintele ANA a declarat ieri într-o conferinţă de presă că între anii 1970-1990, autorităţile române au descoperit 380 de infracţiuni legate de consum şi trafic de stupefiante, confiscînd în jur de 800 kg de droguri. În replică, în 2005 au fost confiscate aproape o tonă de narcotice, cea mai mare dintre capturi fiind făcută la Constanţa, aproape 100 kg. De asemenea, în prima jumătate a acestui an s-au consemnat trei decese survenite ca urmare a supradozei de droguri, victimele fiind tineri din capitală. Alţi doi bărbaţi, tot din Bucureşti, au decedat de pe urma unor boli provocate însă tot de consumul excesiv de narcotice. Specialiştii ANA mai atrag atenţia asupra riscurilor aferente consumului cu droguri injectabile, în ultimii ani şapte persoane murind de SIDA pentru că seringile folosite erau infectate cu virusul HIV.