Centrul de comandament al scutului NATO va fi în Germania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Centrul de comandament al scutului NATO va fi în Germania

Externe 03 Februarie 2012 / 00:00 489 accesări

Baza NATO din Ramstein, Germania, va servi drept Centru de comandament al scutului antirachetă pe care NATO vrea să îl desfăşoare în Europa. În ianuarie, secretarul general al NATO a spus că sistemul antirachetă din Europa va fi implementat în următorii opt-zece ani. Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen şi-a exprimat speranţa că Alianţa va anunţa, la summitul din Chicago din mai, un sistem interimar al scutului, ceea ce ar fi o etapă importantă. NATO vrea să unifice elementele existente ale sistemelor antirachetă din statele membre, precum şi să folosească elementele scutului antirachetă american din Europa. Este vorba despre un radar în Turcia, baze pentru interceptori SM-3 în România şi Polonia, nave cu sistem antirachetă ale marinei americane staţionate în portul spaniol Rota şi radare instalate pe nave militare olandeze.

Un număr de 450 de militari români s-au antrenat în cursul lunii ianuarie alături de forţele terestre ale SUA la baza Hohenfels, din Germania, în vederea participării la misiunea NATO din Afganistan. Antrenamentele au avut loc la Centrul Multinaţional Combinat pentru Pregătire de Luptă (JMRC) de la Hohenfels şi a fost vorba despre antrenamente predislocare individuale şi la nivel de unitate, dar şi de un exerciţiu de simulare a misiunii (MRE) cu Forţele Terestre ale SUA în vederea viitoarei dislocări a forţelor româneşti în Afganistan ca parte a Forţei Internaţionale de Securitate a NATO (ISAF). Unităţile militare româneşti participă de peste trei ani la antrenamente predislocare în Germania, iar până la această dată, acesta este cel mai numeros grup de militari români care au participat la un singur exerciţiu la JMRC. Antrenamentul individual predislocare include cursuri de conducere şi utilizare a vehiculelor MRAP (protejate împotriva ambuscadelor şi rezistente la atacurile cu mine) şi a vehiculelor UAHMMWV (blindate de mare mobilitate cu multitracţiune). Militarii au fost antrenaţi în privinţa identificării, contracarării şi evitării dispozitivelor explozive improvizate (IED). La nivel de unitate, Forţele Terestre Române care participă la aceste exerciţii se pregătesc pentru dislocare în Afganistan şi Kosovo.

Pe de altă parte, exerciţii comune Rusia-NATO în materie de apărare antirachetă vor avea loc în luna martie în Germania, a anunţat ieri viceministrul rus al Apărării, Anatoli Antonov. Oficialul a amintit că decizia de efectuare a unor exerciţii pe calculator a fost adoptată la summit-ul de la Lisabona din 2010. Germania a propus atunci organizarea antrenamentelor. Anatoli Antonov a estimat că, pentru statele NATO, aceste exerciţii ar servi drept paravan pentru a masca divergenţele de opinie pe tema scutului.



12