Centrul de Transfuzii Sanguine, „stors” bine de sînge

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Centrul de Transfuzii Sanguine, „stors” bine de sînge

• Tot mai multe spitale din ţară solicită produse sanguine şi sînge pentru pacienţii constănţeni internaţi acolo
Social 01 August 2008 / 00:00 1517 accesări

• Pe de altă parte, numărul mare al accidentelor rutiere grave a dus la creşterea solicitărilor de sînge din partea spitalelor locale

• Conducerea unităţii regionale de transfuzii întîmpină probleme la colecta mobilă în judeţ

În această perioadă, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa este „stors” bine de sînge. Potrivit directorului unităţii sanitare, dr. Alina Dobrotă, tot mai multe cadre medicale ale spitalelor din Bucureşti, dar nu numai, solicită cantităţi de sînge şi preparate pentru bolnavii constănţeni care se află internaţi în unităţile lor. Şi asta în ciuda faptului că Centrul Regional local nu apelează la rezervele unităţilor din ţară, atunci cînd bolnavii din alte judeţe sînt internaţi în spitalele constănţene. Pe de altă parte, numărul mare al accidentelor rutiere grave a dus, de asemenea, la creşterea solicitărilor de sînge din partea reprezentanţilor spitalelor locale. Chiar dacă unitatea sanitară înregistrează un număr mai mic de donatori de sînge, într-o singură zi, comparativ cu o perioada în care oamenii nu sînt în concedii, directorul centrului a anunţat că toate solicitările au fost onorate şi că nu au existat probleme mari. „În aceste condiţii facem un apel către populaţia judeţului să se prezinte la sediul nostru pentru donare. Noi am reluat în această lună şi acţiunea de colectare a sîngelui de la populaţia din localităţile judeţului”, a mai declarat dr. Dobrotă.

Dezinteres din partea autorităţilor locale

Medicul şef se plînge că sînt situaţii cînd reprezentanţii autorităţilor locale din unele zone sînt dezinteresaţi în ceea ce priveşte recolta de sînge. „Am solicitat sprijinul autorităţilor din Băneasa, însă nu s-a concretizat nimic. Sperăm ca într-un final ei să se implice şi să putem desfăşura colecta în bune condiţii”, a mai declarat dr. Dobrotă. Din păcate, nici colecta de la Cogealac nu a avut succes. „Nu s-a prezentat nici un donator. Acţiunea s-a desfăşurat la dispensarul din localitate fără să avem implicarea personalului medical. Am observat că, în general, medicii de familie nu se implică, în majoritatea localităţilor din judeţ, deşi ar avea un rol important”, a mai spus dr. Dobrotă. Excepţie fac totuşi medicii de familie din Chirnogeni şi Ostrov, care s-au implicat în derularea colectei mobile. Medicul director precizează că au fost întocmite scrisori pentru medicii de familie din zona Medgidia pentru creşterea adresabilităţii la colectele mobile. „Noul primar al localităţii Mangalia, Claudiu Tusac, a fost receptiv, aşa că avem speranţa ca şi în această zona colecta de sînge să aibă succes”, subliniază dr. Dobrotă. În această lună, colecta mobilă a reuşit să atragă în localitatea Nicolae Bălcescu circa 15 donatori, pe zi, în Chirnogeni circa 16 donatori, pe zi, iar în localitatea Ostrov, aproximativ 15 donatori în fiecare zi.

Viaţă contra cronomentru...

Se ştie bine că, în multe dintre cazuri, transfuziile de sînge salvează un număr important de vieţi. Astfel că, centrele regionale trebuie să aibă în permanenţă pregătite cantităţile necesare de sînge pentru a putea să onoreze solicitările spitalelor. Directorul dr. Dobrotă spune că sîngele transportat din colectele mobile trebuie să ajungă la procesare într-un timp cît mai scurt, în caz contrar el îşi pierde din calităţi, astfel că transfuzia nu va mai fi la fel de calitativă. „În perioada de vară, chiar dacă este transportat în condiţii optime, întîmpinăm probleme din cauza traficului supraaglomerat. Se circulă bară la bară pe porţiuni mari de drum. Şoferii încearcă să recupereze timpul pierdut, însă au existat situaţii cînd Poliţia ne-a amendat. Am încercat să le explicăm că trebuie să ajungem într-un timp cît mai scurt la centru, însă degeaba”, spune dr. Dobrotă. Pentru a putea obţine cele trei categorii de sînge la nivelul maxim de calitate, sîngele trebuie procesat în cel mult şase ore de la recoltă. Medicul şef explică faptul că există şi posibilitatea de prelungire a termenului de valabilitate între 18 şi 24 de ore, însă există riscul modificării în compoziţia produselor, cum ar fi în cazul plasmei.



12