Centrul de Zi din Grădina - lucru bine făcut, blestemat de „Sfânta Birocrație“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Până la Dumnezeu, te mănâncă avizele...

Centrul de Zi din Grădina - lucru bine făcut, blestemat de „Sfânta Birocrație“

Administrație 09 Octombrie 2016 / 17:56 1740 accesări

Această frumoasă clădire, reabilitată cu fonduri europene, ar fi trebuit să fie ca o casă pentru copiii cu probleme din Grădina. În schimb, este neatinsă de zece luni.

Această frumoasă clădire, reabilitată cu fonduri europene, ar fi trebuit să fie ca o casă pentru copiii cu probleme din Grădina. În schimb, este neatinsă de zece luni.

Mai mult de 25 de copii și-ar fi făcut temele la aceste birouri. Însă, din cauza lipsei unui aviz, această sală și celelalte din Centrul de Zi de la Grădina sunt nefolosite.

Mai mult de 25 de copii și-ar fi făcut temele la aceste birouri. Însă, din cauza lipsei unui aviz, această sală și celelalte din Centrul de Zi de la Grădina sunt nefolosite.

De când au românii acces la fondurile europene, ne-a fost dat să vedem multe proiecte făcute degeaba. De la locuri de joacă în zone inundabile la terenuri de sport în pantă și autostrăzi care se surpă în doar două zile de trafic intens, nimic nu ne mai miră când vine vorba despre proiectele europene. Totuși, fondurile comunitare au fost folosite și pentru investiții bune care, din păcate, nu pot fi utilizate. Este și cazul Centrului de Zi din Grădina, care ar putea ajuta mulți copii din comună. Însă lipsa unui aviz îl ține închis de mai bine de zece luni.

De când avem acces la fondurile europene, avem parte de investiții din belșug, chiar și acolo unde nu avem nevoie de ele. Așa se face că, din momentul în care românii au ajuns să pună mâna pe bani comunitari, pe lângă numeroase investiții cu adevărat utile, s-au făcut și locuri de joacă și parcuri în zone care se inundă foarte ușor, terenuri de sport în localități pline de bătrâni care abia pot face doi pași, centre de informare turistică în zone în care nu calcă nici măcar locuitorii satelor vecine, centre SPA închise la scurt timp de la inaugurare și multe alte construcții și amenajări pe care nimeni nu le vrea și nu le folosește. Totuși, în cealaltă extremă se află proiectele care chiar sunt utile, ar ajuta pe mulți, dar... sunt inutilizabile din cauza „Sfintei Birocrații” care nu se lasă dusă de la noi din țară. Într-o asemenea situație se află Centrul de Zi pentru copiii din familii dezorganizate, deschis în comuna Grădina. Amenajarea acestui obiectiv a costat aproximativ 2,4 milioane de lei și a constat în reabilitarea și dotarea fostei Case a Agronomului din localitate. De serviciile Centrului ar fi trebuit să beneficieze 25 de copii, dintre care opt au fost abandonați de părinți, iar ceilalți 17 trăiesc în familii dezorganizate.

MAI MULT DE ZECE LUNI PENTRU ELIBERAREA UNUI AVIZ?

Cu toate că obiectivul a fost inaugurat chiar înaintea Sărbătorilor de Iarnă din 2015, beneficiarii nu se pot bucura nici acum, la zece luni de la deschidere, de sprijinul promis. Cauza pentru care clădirea proaspăt reabilitată și dotată a rămas în țiplă este, potrivit primarului Gabriela Iacobici, lipsa unui aviz din partea Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale. Fără acest document, Primăria nu le poate oferi copiilor un loc în care să stea câteva ore pe zi, să mănânce, să se joace și să își facă temele. „Ministerul nu ne-a dat avizul de funcționare, motivând că s-a schimbat legislația și, drept consecință, procesul de verificare și eliberare a acestui document este mult mai complex. Așa se face că de zece luni plătim angajații Centrului care stă închis și nu poate primi niciun copil. A trebuit să inaugurăm clădirea în decembrie 2015 pentru a nu pierde banii europeni investiți în proiect, însă avem în continuare acest risc, pentru că de luni bune nu ne-am îndeplinit indicatorii asumați în proiect”, a declarat primarul Gabriela Iacobici. Când se va îndura Ministerul Muncii să emită hârtia cerută de aproape un an rămâne de văzut. Cert este că, dacă actul nu va fi eliberat cât mai repede, Centrul de Zi din Grădina va trece, de pe lista proiectelor care puteau reprezenta un model pentru administrațiile locale de peste tot, într-o clădire inutilă, reabilitată degeaba, cu angajați plătiți ca să stea. Vorba aceea: până la Dumnezeu, te mănâncă birocrația.

Citește și:

Centru de zi pentru copiii necăjiți din Grădina



12