Centrul Donețkului, oraș bastion al separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, a fost atacat ieri cu artileria grea, cel puțin o persoană pierzându-și viața, relatează agențiile internaționale de presă. Nu este clar cine a lansat atacul, însă insurgenții rusofoni susțin că obuzele au fost trase de armata ucraineană, care a încercuit orașul în vederea unui posibil asalt. Guvernul de la Kiev nu a reacționat imediat, dar întotdeauna a subliniat că nu va folosi artileria sau aviația în zonele populate. Primarul a cerut locuitorilor acestui oraș să nu iasă din case, susținând că se aud pretutindeni explozii provocate de obuze. Potrivit administrației regionale, 74 de civili au fost uciși și alți 116 răniți în urma confruntărilor armate din regiunea separatistă Donețk, în ultimele trei zile, astfel că bilanțul total al victimelor de la începutul conflictului se ridică în această regiune la 839 de morți și 1.623 de răniți.
Trupele ucrainene asediază, de la începutul lunii iulie, celălalt bastion al separatiștilor pro-ruși, orașul Lugansk, care a fost abandonat de circa o jumătate de milion dintre locuitori, iar cei rămași nu mai au electricitate și apă curentă de două săptămâni. În ultimele 24 de ore, aici și-au pierdut viața cel puțin 22 de persoane, în urma bombardamentelor a căror origine de asemenea nu este cunoscută cu certitudine. Valeri Bolotov, liderul separatiştilor din Lugansk, s-a retras temporar din funcţie, după ce a fost rănit în confruntări, a anunţat, ieri, televiziunea rusă. Bolotov a precizat că funcţia sa va fi preluată de ministrul Apărării din Lugansk, Igor Plotniţki. Premierul autoproclamatei republici populare Doneţk, Aleksandr Borodai, şi-a dat demisia, săptămâna trecută.
AJUTOARE RUSEȘTI Un convoi umanitar rusesc de aproape 300 de camioane, cu destinaţia Ucraina, se afla ieri dimineaţă în regiunea de frontieră Rostov din sudul Rusiei, a declarat un reprezentant al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă. Acest convoi, care conţine, potrivit Moscovei, peste 1.800 tone de alimente, medicamente şi generatoare, era staţionat, miercuri seara, la un aerodrom militar din Voronej, la 300 de kilometri de frontiera ucraineană. Convoiul a rămas acolo în noaptea de miercuri spre joi, din cauza conflictului dintre Moscova şi Kiev privind modalităţile de distribuire a ajutorului pe teritoriul ucrainean. Ucraina, ca şi alte state occidentale, suspectează că acest convoi, care a plecat marţi dimineaţă de la o bază militară de lângă Moscova, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuală intervenţie rusă în Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe. Kievul şi Occidentul acuză Rusia că aprovizionează cu arme separatiştii, de la începutul conflictului, ceea ce Moscova dezminte. Kievul a propus miercuri ca ajutorul să fie transportat şi distribuit la Lugansk de Crucea Roşie, după ce va fi inspectat la un post de frontieră din apropierea acestui oraş.
SANCȚIUNI UCRAINENE Parlamentul ucrainean a adoptat ieri, în a doua lectură, o lege care deschide calea unor noi sancţiuni împotriva companiilor şi cetăţenilor din Rusia care susţin insurecţia separatistă din estul Ucrainei. Administraţia de la Kiev a elaborat o listă neagră pe care figurează 65 de companii ruse şi 172 de cetăţeni. Noua lege permite Guvernului ucrainean, Parlamentului şi Consiliului pentru Securitatea Naţională, aflat sub controlul preşedintelui Petro Poroşenko, să iniţieze măsuri punitive. Adoptarea legii nu înseamnă introducerea automată de sancţiuni, dar este creată baza juridică în acest sens.