Centrul „Teodor Burada” colaborează cu Societatea de Etnologie din Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Centrul „Teodor Burada” colaborează cu Societatea de Etnologie din Moldova

Cultură 06 Noiembrie 2014 / 00:00 1450 accesări

Centrul Cultural Judeţean „Teodor Burada” al Consiliului Judeţean Constanța a încheiat, zilele trecute, un acord-cadru de colaborare cu Societatea de Etnologie din Republica Moldova, cu sediul la Chişinău.

„Uniţi de dorinţa comună de a dezvolta relaţii de colaborare mai strânse în domeniul cercetării culturii tradiţionale din România şi Republica Moldova, în susţinerea şi dezvoltarea colaborării stabile între organizaţiile noastre, în scopul diversificării şi eficientizării formelor de colaborare, adaptării lor la specificul şi obiectivele celor două organizaţii, pentru dezvoltarea unor relaţii durabile, menite să contribuie la promovarea etnografiei, etnologiei, patrimoniului cultural al României şi al Republicii Moldova, părţile au încheiat prezentul acord”, se spune în preambulul documentului.

COLABORĂRI INTERDISCIPLINARE ŞI INTERREGIONALE Acest proiect încheiat între Centrul Cultural Judeţean „Teodor Burada” - prin directorul prof. Doina Voivozeanu și redactorul-șef al revistei „Datina”, Aurelia Lăpuşan - şi Societatea de Etnografie a Republicii Moldova, reprezentată de preşedintele dr. Varvara Buzilă, reprezintă începutul unei colaborări interdisciplinare şi interregionale.

„Scopul acestei colaborări este acela de a ajuta la o mai bună cunoaştere reciprocă, la cercetarea având ca obiect, cu precădere, civilizaţia şi cultura populară, adică „lumea satului”, considerată ca păstrătoare a unor elemente de viaţă tradiţională. Materialele realizate în colaborare vor fi publicate în revista „Datina“ a Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor Burada” şi în „Buletinul științific“ al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, secţiunea etnologie”, precizează directorul Centrului Cultural Judeţean „Teodor Burada”, prof. Doina Voivozeanu.

CERCETĂRI DE TEREN COMUNE În proiect se prevăd organizarea în comun a expediţiilor ştiinţifice de teren, editarea de comun acord a publicaţiilor, schimbul de publicaţii, realizarea de mese rotunde, simpozioane, conferinţe științifico-practice menite să impulsioneze cercetarea ştiinţifică, promovarea valorilor şi datinilor populare. De asemenea, se are în vedere organizarea în comun a cercetărilor la distanţă, după chestionare tematice, cu participarea respondenţilor locali.

Activitate prodigioasă

Societatea de Etnologie din Republica Moldova este condusă de dr. Varvara Buzilă, reputat etnolog, secretar ştiinţific al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Societatea de Etnologie este o societate cultural-ştiinţifică ce a realizat mai multe proiecte de salvgardare şi de promovare a patrimoniului cultural. Dr. Varvara Buzilă a participat activ la dezvoltarea patrimoniului muzeal naţional prin colectarea obiectelor de cultură populară și a contribuit la apariția seriei noi a „Buletinului științific“ al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. Ea este redactorul științific al fasciculei „Etnografie“ a „Buletinului“ și mai multor cărți editate sub egida muzeului. A inițiat și desfășurat mai multe simpozioane și conferințe naționale și internaționale, a organizat expoziții temporare, mese rotunde, fiind și moderatorul acestor evenimente ştiinţifice. Președintele Societății de Etnologie promovează valorile tradiționale în mass-media, fiind moderator sau participant principal al ciclurilor lunare de emisiuni televizate „Cinel-cinel” (1992-1995), „Intră în istorie dăruind muzeului un obiect” (2004-2008), „O vatră a tuturor satelor” (2006). De-a lungul timpului, dr. Varvara Buzilă a participat la elaborarea Legii Muzeelor (2002), a Legii privind protejarea patrimoniului cultural imaterial și a Legii privind protejarea patrimoniului cultural mobil (2010-2011).



12