Cenuşa islandeză a ajuns în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Europa. Spaţiu aerian blocat

Cenuşa islandeză a ajuns în România

Eveniment 17 Aprilie 2010 / 00:00 1324 accesări

NORD-VESTUL ROMÂNIEI, AFECTAT. Administraţia Naţională de Meteorologie a afirmat că, din estimările specialiştilor, norul de cenuşă produs de erupţia vulcanică din Islanda (vulcanul de sub gheţarul Eyjafjallajokull, a erupt, prima oară după aproape 280 de ani, luna trecută, şi a doua oară miercuri, 14 aprilie) va afecta N-V României. Astfel, din estimările ANM, rezultă că norul de cenuşă va traversa nord-vestul şi nordul ţării la o altitudine de 6.000-10.000 metri începând cu ora 03.00, în noaptea de vineri spre sâmbătă, şi până la ora 09.00, când va acoperi distanţa dintre Oradea şi Suceava. Potrivit specialiştilor, nu există riscul la acest moment al unor depuneri la sol, astfel că autorităţile nu recomandă populaţiei măsuri speciale. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu a declarat, vineri, că norul de cenuşă nu va afecta solul sau culturile agricole din ţară.

SPAŢIUL AERIAN DIN N-V ROMÂNIEI, ÎNCHIS. Spaţiul aerian din nord-vestul României este închis sâmbătă, începând cu ora 03:00, astfel încât nu vor fi funcţionale aeroporturile din Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Satu Mare. \"Din cauza înteţirii vântului am decis să închidem spaţiul aerian pe două sectoare din nord-vestul României. Nu ştim în acest moment până când va fi închis spaţiul, depinde de cum va evolua situaţia\", a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Marin Anton.

LA CONSTANŢA SE CIRCULĂ NORMAL. Traficul aerian de pe Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” nu a fost perturbat, de pe aeroportul constănţean nefiind programate curse spre zona afectată. „În această perioadă, avem curse spre Pisa şi Bologna, în Italia, şi spre Timişoara. Se circulă în condiţii normale“, a declarat Elena Dragotă, purtătorul de cuvânt al aeroportului.

74 DE ZBORURI ANULATE PE OTOPENI ŞI BĂNEASA. Potrivit ultimei situaţii, 74 de zboruri au fost anulate pe Aeroporturile „Henri Coandă” şi “Băneasa”. Potrivit directorului de comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Valentin Iordache, circa 5.000 de pasageri au fost afectaţi de anularea zborurilor companiilor Tarom, Air France, British Airways, Lufthansa, Finnair, KLM, LOT, CSA, Austrian Airlines, Malev, Blue Air, Wizz Air, German Wings. Pasagerii sunt rugaţi să contacteze companiile aeriene pentru informaţii.

PESTE 21.000 DE ZBORURI AU FOST ANULATE. Peste 21.000 de zboruri prevăzute pentru vineri în Europa au fost anulate din cauza norului de cenuşă, a anunţat, vineri, Organizaţia europeană pentru siguranţa navigaţiei aeriene, Eurocontrol. Într-o zi normală se înregistrează 28.000 de curse. Spaţiul aerian rămâne închis în Irlanda, Marea Britanie, Ungaria, Belgia, Olanda, Danemarca, Elveţia, Suedia, Norvegia, Finlanda, Lituania, Letonia şi Estonia, nordul Franţei (inclusiv aeroporturile pariziene), Germania, Polonia, Austria, a precizat Eurocontrol. Asociaţia pentru gestionarea traficului aerian (Canso), a anunţat că traficul aerian european va fi perturbat mai multe zile. \"Traficul va trebui reorganizat sau deviat, iar zborurile, reprogramate, totul într-un mod imprevizibil\", a declarat Graham Lake, directorul general al Canso.

CENUŞA ISLANDEZĂ COSTĂ 200 MILIOANE DE DOLARI PE ZI. Impactul financiar al norului vulcanic asupra companiilor aeriene este de peste 200 de milioane de euro pe zi, potrivit Asociaţiei Internaţionale a Transportului Aerian (IATA). În afară de pierderile suferite ca urmare a anulării curselor, companiile au cheltuieli suplimentare şi cu devierea altor curse, cu asistenţa acordată pasagerilor şi aeronavelor nevoite să staţioneze în diverse părţi ale lumii.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU UN AVION CARE TRECE PRINTR-UN NOR DE CENUŞĂ. Norii de cenuşă vulcanică reprezintă un real pericol pentru aviaţie, reducând vizibilitatea şi afectând sistemele aeriene de control. Specialiştii spun că radarul meteorologic nu poate detecta norii de cenuşă vulcanică, care pot produce pagube considerabile avioanelor, mergând până la blocarea pompelor de alimentare cu combustibil sau a motoarelor. Până în prezent, niciun incident fatal de acest fel nu a fost raportat.

ALERTĂ OMS. În cazul în care cenuşa rezultată în urma erupţiei vulcanice din Islanda va începe să se depună, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sfătuieşte europenii să stea în case. În cazul în care particulele microscopice de cenuşă sunt inhalate, acestea ar putea cauza probleme respiratorii. Avertismentul vine după ce particule de cenuşă au început să se depună în Islanda, Norvegia şi Scoţia. Vizaţi sunt în special cei care suferă de astm sau probleme respiratorii.

4.000 DE PASAGERI BLOCAŢI ÎNTRE JAPONIA ŞI EUROPA. Circa 20 de zboruri între Japonia şi Europa au fost anulate vineri din cauza norului de cenuşă, blocând la sol 4.000 de pasageri, au anunţat companiile aeriene. Cele două companii nipone, Japan Airlines (JAL) şi All Nippon Airways (ANA), precum şi mai multe companii aeriene europene au fost constrânse să îşi menţină aeronavele la sol după închiderea mai multor aeroporturi în Europa. JAL a anulat nouă zboruri între Tokyo şi Paris, Amsterdam, Londra, Milano şi Frankfurt, care afectează în total 2.309 pasageri. Rivala sa, ANA, a anunţat, la rândul său, suspendarea a şase zboruri între Japonia şi Europa, cu un total de 1.563 de persoane blocate. Şi alte companii aeriene europene au fost nevoite, de asemenea, să îşi anuleze zborurile între Japonia şi Europa.

SOLUŢII PENTRU PASAGERI. Clienţii companiilor aeriene, ale căror curse au fost afectate de norul de cenuşă vulcanică, pot alege fie să-şi amâne călătoria, fie să primească banii înapoi, dar în anumite condiţii, potrivit unei dispoziţii legislative europene. „Chiar şi în circumstanţe excepţionale, drepturile pasagerilor din UE continuă să se aplice, iar călătorii se pot folosi de acestea\", a precizat vicepreşedintele CE, comisarul pentru Transporturi Siim Kallas. El a amintit că în afara informaţiilor despre evoluţia situaţiei, companiile aeriene sunt obligate să ofere băuturi, mâncare şi servicii corespunzătoare, spre exemplu cazare în astfel de situaţii. Un purtător de cuvânt al companiei Air France precizează la rândul său că rambursarea este aplicată deşi clientul nu a optat pentru o asigurare specială. \"Aceasta este reglementarea europeană care se aplică. Cu alte cuvinte, există o rambursare deşi clientul nu a plătit o asigurare\", confirmă Huet.

TRENURILE INTERNAŢIONALE, O ALTERNATIVĂ. Întrucât spaţiul aerian din numeroase ţări din Europa a fost închis, de vineri, CFR recomandă românilor să utilizeze trenurile internaţionale \"Dacia\" pentru legătura cu Viena şi \"Ister\" pentru legătura cu Budapesta. CFR Călători pune la dispoziţia doritorilor următoarele trenuri internaţionale: Rapid 346-1 \"Dacia\" (Bucureşti Nord - Budapesta - Viena); Rapid 347-2 \"Dacia\" (Viena - Budapesta - Bucureşti Nord); Rapid 472-1 \"Ister\" (Bucureşti Nord - Budapesta); Rapid 473-2 \"Ister\" (Budapesta - Bucureşti Nord).

RUSIA, BLOCATĂ. Nord-vestul Rusiei va fi acoperit în întregime de norul de cenuşă, începând de vineri, ora 18.00 GMT (21.00, ora României), a anunţat Ministerul rus al Mediului, adăugând că mai multe aeroporturi, inclusiv cel din Moscova, au fost plasate în alertă. \"Norul de cenuşă vulcanică se extinde, şi, la ora 22.00, ora Moscovei (21.00, ora României), el va acoperi spaţiul aerian din nord-vestul Rusiei\", a anunţat Ministerul. \"O alertă care avertizează în legătură cu fenomene periculoase pentru aviaţie (...) a fost emisă pentru spaţiile aeriene din Petrozavodsk, Murmansk, Penza, Arhanghelsk, Samara, Vologda şi Moscova\", a adăugat instituţia, într-un comunicat. Ministerul nu exclude închiderea unor părţi din spaţiul aerian rus. Deocamdată, doar aeroportul Kaliningrad este închis.



12