Cercetătorii au constatat că activitățile precum grădinăritul și gătitul pot contribui la o viață mai lungă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cercetătorii au constatat că activitățile precum grădinăritul și gătitul pot contribui la o viață mai lungă

30 Septembrie 2021 / 12:36 343 accesări

Nu se poate nega că activitatea fizică este bună pentru sănătatea dumneavoastră generală. A rămâne activ ajută la o serie de rezultate de sănătate, de la dispoziție, la somn, până la scăderea riscului de boli cronice și de deces precoce.

Pe de altă parte, cercetările complementare arată că a fi prea sedentar pe parcursul zilei crește riscuri pentru sănătate, determinând Departamentul SUA pentru Sănătate și Servicii Umane să își actualizeze orientările privind activitatea fizică în 2018 pentru a încuraja pe toți să stea mai puțin și să se miște mai mult.

Dar cum rămâne cu mișcarea dintre obiectivul dvs. zilnic de activitate fizică (cum ar fi jogging, mers pe jos rapid sau un antrenament HIIT) și așezarea pe canapea? Cercetarea a fost mai puțin concludentă, atunci când a venit vorba de determinarea modului în care activitățile zilnice care ne țin pe picioare și pe canapea (cum ar fi gătitul, spălatul vaselor sau folosirea unui tractoraș de tuns iarba prin grădină) ne afectează riscul de sănătate și mortalitate.

Totuși, un studiu conceput pentru a măsura beneficiile pentru sănătate ale acestui tip de activități - de intensitate scăzută - a constatat că, într-adevăr, orice nivel de mișcare scade riscul de deces prematur. Haideți să analizăm cum vă poate ajuta folosirea unui aspirator sau a unui tractoraș de tuns iarba să trăiți mai mult.

Cercetarea, publicată în august 2019 în BMJ, a combinat date din alte opt studii din Statele Unite și Europa pentru care au fost urmărite peste 36.000 de activități ale persoanelor prin intermediul senzorilor de mișcare, care au măsurat cantitatea și intensitatea activității fizice. Studiile au urmărit acei indivizi încă șase ani, pentru a urmări decesele dintre indivizi.

Este primul studiu de acest gen și dimensiune care arată rolul pe care îl poate juca activitatea fizică ușoară în reducerea riscului de deces, spune Ulf Ekelund, dr., Profesor la departamentul de medicină sportivă la Școala Norvegiană de Științe Sportive din Oslo. și autorul principal al studiului.

„Am constatat că toată activitatea fizică contează, indiferent de intensitate”, spune dr. Ekelund. „Pentru cei care nu pot participa la activități de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos, există efecte benefice ale activității de intensitate mai mică.”

Ekelund și echipa sa au identificat opt ​​studii prospective observaționale existente care au evaluat timpul de ședere și activitate prin accelerometrie (care măsoară atât intensitatea, cât și durata mișcării) și au urmărit mortalitatea din toate cauzele, cu un timp mediu de urmărire de 5,8 ani. Participanții la fiecare studiu inclus în noua analiză au purtat un tracker timp de cel puțin 10 ore pe zi timp de patru sau mai multe zile.

Un aspect unic al acestui studiu este că cercetătorii au solicitat și li s-a acordat acces la datele brute din fiecare studiu, apoi au reanalizat întregul set de date de 36.383 de participanți care aveau cel puțin 40 de ani (vârsta medie a fost de 62 de ani) - care le-a permis să privească tendințele la un eșantion mare de oameni.

Cercetătorii au grupat toți cei din studiu într-una din cele patru categorii, variind de la cel mai puțin activ la cel mai activ, pentru șase categorii diferite de activitate (activitate ușoară, activitate cu lumină scăzută, activitate cu lumină ridicată, activitate moderată până la viguroasă, activitate viguroasă și comportament sedentar), controlând vârsta, sexul, indicele de masă corporală (IMC), starea socioeconomică, starea fumatului și nivelul de educație.

Intensitatea nivelului de activitate a fost măsurată în „numărări pe minut” (cu „numărări” referitoare la mișcare). Deci, cu cât numărul pe minut este mai mare, cu atât activitatea a fost mai intensă. Sarcini precum spălarea vaselor, gătitul sau mersul lent ar fi considerat o activitate ușoară; mersul rapid, aspirarea sau tunderea gazonului folosind un tractoraș de tuns iarba sau o mașină clasică ar intra în categoria intensității moderate; iar activitatea viguroasă ar fi de-a lungul liniilor de alergat, săpat sau a căra o încărcătură grea.

Datele au arătat în mod constant că mai multă activitate fizică, indiferent de intensitate, a redus riscul de deces în următoarele moduri:

  • Persoanele care au petrecut cel mai mult timp implicate în orice activitate fizică au fost cu 73% mai puține șanse de a muri în timpul studiului decât cei care au petrecut cel mai puțin timp fiind activi, indiferent de intensitatea activității lor fizice.
  • Persoanele din a doua cea mai mare categorie pentru activitatea fizică totală au fost cu 52% mai puține șanse de a muri în timpul perioadei de studiu decât persoanele din cea mai mică categorie.
  • Persoanele care au înregistrat cea mai mare intensitate a activității fizice au avut 62% mai puține șanse de a muri decât cel mai sedentar grup.
  • Timpul sedentar peste 9,5 ore pe zi a fost asociat cu un risc crescut de deces. Cei care au petrecut 10 ore sedentare au avut un risc cu 50 la sută mai mare, iar cei care au petrecut 12 ore sedentare au avut aproape de trei ori riscul în comparație cu cei mai puțin sedentar.

Acestea sunt vești bune pentru cei dintre noi care nu ne putem motiva să ne apucăm de un regim de activitate fizică cu intensitate mare regulat. Se pare că și câteva ore pe săptămână petrecute făcând curățenie prin casă sau folosind un tractoraș de tuns iarba prin grădină pot face o diferență notabilă.



Ştiri recomandate

12