Cerealele care ne îmbolnăvesc! S-au analizat 73 de sortimente!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiile pe piața noastră continuă

Cerealele care ne îmbolnăvesc! S-au analizat 73 de sortimente!

Sănătate 11 Ianuarie 2016 / 17:59 1167 accesări

Cerealele sunt recomandate de tot mai mulți nutriționiști ca fiind alimente extrem de importante pentru a avea o sănătate de fier. Sunt indicate, în egală măsură, atât adulților, cât și copiilor, la micul dejun. Deși se spune că ele constituie un mic dejun cât se poate de sănătos, se pare că lucrurile nu prea stau așa. Specialiști ai Asociației pentru Protecția Consumatorilor (APC) din România au luat la verificat mai multe sortimente de cereale, iar rezultatele sunt îngrijorătoare. Nu, în niciun caz nu ne asigurăm un mic dejun sănătos consumându-le. Dimpotrivă! Ne expunem la o serie de afecțiuni!

73 DE SORTIMENTE DE CEREALE În primele zile din această lună, specialiștii APC au ales pentru a fi testate 73 de sortimente de cereale din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri). Mai exact, produsele analizate sunt fabricate sau distribuite de către: România Hypermarche SA, Lidl Discount SRL, Rewe România SRL, Auchan România, Mega Image SRL, Dr. Oetker Ro SRL, Nestle România, Maryland Trading SRL, Dasco Distribution Concept SRL, Dijeo SRL, A&A Naturomedica Bio_Dietetic Group SRL, Haruz Exim SRL, Nutrivita SRL, Bio Mania SRL, Naponta Kft Ungaria, Elgeka Ferfelis România, Rommac Trade SRL, Lubella Polonia, European Food SA, Pirifan Distribution SRL, Sano Vita SRL și Star Foods EM SRL, potrivit APC.

CE SUNT DE FAPT? La 81% dintre produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. ”Cerealele rafinate pentru micul dejun nu sunt altceva decât amestecuri de făinuri rafinate, uleiuri vegetale exotice, minerale şi vitamine sintetice, arome artificiale, aditivi alimentari şi zahăr în exces sub diverse forme, transformate într-o pastă de cereale care la temperaturi înalte a fost transformată prin procesul de extrudare în forme atrăgătoare pentru micii consumatori. Cerealelele integrale au un conţinut ridicat de glucide, proteine, substanțe minerale, enzime și vitamine (complexul B, PP și E ) în timp ce unele cereale rafinate conţin până la 50 de ori mai multe zaharuri decât cerealele integrale”, a precizat președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

PROBLEME DE SĂNĂTATE... Aportul ridicat de zahăr în alimentaţia din primii ani de viaţa a unui copil generează probleme mari de sănătate, cum ar fi obezitatea, care aduce şi alte probleme de sănătate, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare şi diabet zaharat de tip 2. ”Deci, consumul excesiv de zahăr dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu au cunoștințe elementare de nutriție. Din păcate, nici societatea românească nu oferă suficiente campanii de informare și educare bazate pe informații clare și pe înțelesul consumatorului obișnuit”, a spus președintele APC România, citat într-un comunicat al asociației.

Studiul privind calitatea cerealelor rafinate face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”.

Taguri articol


12