După un studiu îndelungat, nutriţionişti scoţieni de la Universitatea Aberdeen au ajuns la concluzia că produsele alimentare din cereale integrale contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. Oamenii de ştiinţă recomandă în special consumul de pâine din cereale integrale şi terciurile de orez şi ovăz, deoarece aceste alimente au un efect similar cu cel al metodelor de profilaxie a accidentelor vasculare cerebrale: fibrele contribuie nu doar la scăderea nivelului de colesterol în sânge, ci şi îmbunătăţesc starea de sănătate a tractului gastro-intestinal, normalizând implicit tensiunea arterială. Ei îşi bazează concluziile pe un studiu ce a implicat aproximativ 200 de voluntari, dintre care o parte a consumat câte 15-20 grame de cereale integrale de trei ori pe zi. Rezultatele au arătat că persoanele care au consumat produse din cereale integrale au înregistrat o scădere a tensiunii arteriale, în cazul acestora riscul de accidente vasculare cerebrale scăzând cu 25%, iar cel de atac de cord cu 15%.