Ceremonia de deschidere, urmărită de trei miliarde de telespectatori

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mozaic olimpic 2014

Ceremonia de deschidere, urmărită de trei miliarde de telespectatori

Sport 10 Februarie 2014 / 00:00 427 accesări

Comitetul de Organizare al Jocurilor Olimpice de la Soci a anunţat că aproximativ trei miliarde de telespectatori din întreaga lume au urmărit, vineri seară, ceremonia de deschidere a competiţiei, pe lângă cei 40.000 de spectatori prezenţi la stadionul „Fişt“. În Europa, o audienţă semnificativă s-a înregistrat în Germania (8,99 milioane de telespectatori). A fost cel mai mare număr înregistrat în Germania pentru o ceremonie de deschidere a JO de iarnă, după Lillehammer 1994 (9,24 milioane de telespectatori). În Franţa au urmărit ceremonia de la Soci aproximativ 5,5 milioane de telespectatori, iar în Marea Britanie - 2,5 milioane.

Fulgul care nu s-a deschis, „cenzurat” în Rusia...

Directorul artistic al ceremoniei de deschidere a JO, Konstantin Ernst, care este şi conducător al Pervîi Kanal, post ce a transmis în Rusia evenimentul de vineri, a recunoscut că, atunci când nu s-au deschis toate cele cinci inele olimpice, s-a folosit pentru telespectatori o imagine de la repetiţii. „Nu încercăm să ţinem ascuns acest lucru, nu este ceva scandalos. Este ridicol să se insiste asupra unui fulg de nea. Această problemă tehnică nu a împiedicat oamenii să aprecieze spectacolul”, a adăugat el. Ratarea deschiderii ultimului dintre cele cinci inele olimpice a fost mascată pentru telespectatorii ruşi, care au văzut la televizor toate cercurile deschise. Ei au văzut fulgii începând să se deschidă, iar în momentul în care fulgul aflat în dreapta sus s-a blocat, imaginea a fost mutată asupra publicului. După un plan cu publicul, imaginea televiziunii a revenit asupra celor cinci fulgi transformaţi în inele olimpice. Cei 40.000 de spectatori prezenţi în tribune şi telespectatorii care au urmărit ceremonia transmisă prin semnalul internaţional au putut observa, însă, incidentul tehnic. În Rusia, transmisia TV a ceremoniei s-a făcut cu un decalaj de aproximativ 15 secunde.

Federaţia Internaţională de Biatlon confirmă suspendarea a trei sportivi pentru dopaj

Federaţia Internaţională de Biatlon (IBU) a confirmat, duminică, suspendarea provizorie a doi sportivi ruşi şi a unui lituanian, ca urmare a unor controale antidoping pozitive cu câteva săptămâni înainte de debutul Jocurilor Olimpice de la Soci. IBU a precizat că lituanianul Karolis Zlatkauskas (28 de ani) a renunţat la analiza probei B, în timp ce proba A, efectuată în 19 decembrie 2013, la un control în afara competiţiei, în Austria, a relevat urme de EPO (eritropoietină). IBU nu a dezvăluit identitatea celorlalţi doi sportivi, însă, în 30 ianuarie, rusoaica Irina Starik, suspendată după un control pozitiv, a anunţat că se retrage din lotul Rusiei pentru Soci. Cei trei sportivi sunt oficial suspendaţi, cu titlu provizoriu, până la comunicarea deciziei comisiei de disciplină.

Norvegianca Astrid Uhrenholdt Jacobsen, în doliu

Fratele sportivei norvegiene Astrid Uhrenholdt Jacobsen a murit înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci, a anunţat comitetul olimpic norvegian, care nu precizează dacă schioarea va rămâne în Rusia. Jacobsen, situată în prezent pe locul 2 în clasamentul general al Cupei Mondiale de schi fond, nu a fost selecţionată pentru proba de schiatlon de sâmbătă, ea urmând să intre în competiţie joi, la 10 km clasic. „Vineri, Astrid Uhrenholdt Jacobsen şi-a pierdut fratele şi partenerul de antrenament. Toată echipa este alături de Astrid, pentru a o susţine în aceste momente dificile. Ea îşi doreşte ca toată lumea să se concentreze pe probele de sâmbătă. Gândurile întregii delegaţii olimpice norvegiene se îndreaptă spre Astrid şi familia ei”, a anunţat Comitetul Olimpic Norvegian.

Mai multe companii media din lume susţin persoanele gay

Mai multe companii media din întreaga lume şi-au modificat logourile începând de vineri, când la Soci au debutat Jocurile Olimpice de iarnă, introducând în siglele lor culorile curcubeului, un simbol al comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali). Astfel, „The Guardian“, una dintre cele mai importante publicaţii britanice, cu un logo care în mod normal este negru, a schimbat litera G, care a fost animată de culorile curcubeului. Televiziunea britanică Channel 4 şi-a modificat în culorile curcubeului sigla sa clasică, în alb şi negru, pe care a adoptat-o în anii 1990, în timp ce revista britanică „New Statesman“ şi-a modificat logoul de pe contul său oficial de pe reţeaua Twitter, literele N şi S fiind rescrise în culorile curcubeului. De asemenea, pe motorul de căutare al Google a fost publicat un text din Carta Jocurilor Olimpice: „A practica sport este un drept al omului. Fiecare individ trebuie să aibă posibilitatea de a face sport, fără discriminări de orice fel şi în spiritul Jocurilor Olimpice, care înseamnă înţelegere reciprocă în spiritul prieteniei, al solidarităţii şi al fair play-ului”.

Bărbatul care a încercat să deturneze un avion spre Soci voia să-l „salveze” pe Viktor Ianukovici

Ucraineanul care a încercat, vineri seară, să deturneze un avion de pasageri spre Soci afirmase în ajun că vrea să-l „salveze” pe preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, care, în opinia lui, este „ostaticul” lui Vladimir Putin. Suspectul, identificat sub numele de Artiom Kozlov, a studiat la Universitatea Aerospaţială din Harkov şi se ocupa de grafica paginilor de internet. Potrivit serviciilor speciale turce şi ucrainene, suspectul a afirmat, la bordul avionului, că „Putin şi Ianukovici au mâinile pătate cu sânge” şi a cerut „eliberarea (manifestanţilor) deţinuţi în Ucraina”. Kozlov a fost reţinut de forţele speciale turce la câteva ore după aterizarea avionului Boeing 737 al companiei turce Pegasus pe aeroportul Sabiha Gökçen, pe malul asiatic al Istanbulului. Un purtător de cuvânt al serviciilor de securitate din Ucraina a anunţat că acest bărbat era „în stare de ebrietate avansată” şi că a încercat să intre în cabina piloţilor, strigând „Să mergem la Soci”. Cei 110 pasageri care se aflau la bordul acestui avion, ce se deplasa între Harkov (Ucraina) şi Istanbul, au fost evacuaţi fără probleme, la patru ore după tentativa eşuată de deturnare.



12