Ceremonial militar la Topraisar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ceremonial militar la Topraisar

Justiție 14 Martie 2009 / 00:00 655 accesări

Pe platoul din faţa sediului Batalionului 341 Infanterie de la Topraisar s-a desfăşurat, ieri, un ceremonial militar prilejuit de întoarcerea acasă a celor aproape 400 de infanterişti marini, supranumiţi „Rechinii Albi”, care, timp de şase luni, au participat la operaţiunea „Iraqi Freedom” în Tallil, regiunea sudică Dhi Qar a Irakului. La comanda infateriştilor constănţeni se află lt. col. dr. Vasile Vreme. La festivitate au participat Şeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, precum şi Ionel Aurel Lascu, secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, care i-au decorat pe militarii constănţeni cu medalii de participare la această ultimă misiune internaţională. Peste 300 de persoane, rude ale „Rechinilor Albi”, au suportat cu stoicism ploaia deasă care a ascuns lacrimile de emoţie ale soţiilor care i-au aşteptat şase luni, timp în care infanteriştii constănţeni au îndeplinit peste 1200 de misiuni în deşertul vechiului Sumer. După oficierea serviciului religios, ceremonialul a inclus o rememorare a celor care şi-au pierdut viaţa în slujba ţării de la începutul existenţei Batalionului. Patru sute de infanterişti au ridicat un arc peste timp prin salutul “Căzut la datorie” cu care au însoţit numele fiecărui camarad care şi-a dat viaţa pe cîmpul de luptă. Parada celor reîntorşi acasă din Irak a încheiat festivitatea. „Rechinii Albi” au participat în trei teatre de operaţii: în Balcanii de Vest, Kosovo, în Afganistan şi în Irak şi au îndeplinit orice misiune încredinţată indiferent de condiţiile meteo sau de regiunile geografice. De remarcat este că în ultima misiune, cea din Tallil, infanteriştii constănţeni s-au implicat în activităţi în sprijinul populaţiei civile, fapt care a atras simpatia irakienilor pentru prezenţa românilor în zonă. Pe timpul operaţiei “Iraqi Freedom”, Batalionul 341 s-au integrat Brigăzii 4 Cavalerie SUA.

Despre relaţia cu camarazii americani în timpul misiunii comune, unul dintre infanterişti, fruntaşul Adrian Marţincu, a declarat: „Sînt nişte oameni calzi, prietenoşi, adevăraţi colegi şi nişte parteneri de nădejde pe care oricînd te poţi sprijini. Ne-am înţeles foarte bine cu ei.”. Unul dintre obiectivele „Rechinilor” a fost instruirea militară a forţelor de securitate irakiene. Această misiune a certificat practic experienţa militară deosebită în sînul Coaliţiei a militarilor constănţeni. Cel care a condus această activitate, căpitanul Florin Năforniţă, a declarat: „Nu a fost o misiune grea; în mare, toate misiunile sînt identice. Dacă ar fi să mă gîndesc la un aspect de noutate, deosebirea faţă de celelalte teatre de operaţii a constat în activităţile de instruire a unui întreg batalion de militari irakieni”.

Diurnele infanteriştilor de la Topraisar, pe timpul celor şase luni în deşertul irakian au fost de 70 euro pentru soldaţii gradaţi voluntari şi 90 euro pentru ofiţeri. Pentru aceleaşi activităţi, diurnele soldaţilor americani triplau retribuţiile obţinute de români dar în ecuaţie trebuie inclusă şi diferenţa dintre bugetul Apărării SUA şi cel al României.



12