Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu a găzduit, vineri, festivitatea militară de închidere a exercițiului BSRF (Black Sea Rotational Force) 15.2 și deschidere a exercițiului BSRF 16.1.
Potrivit lt. Kathleen O'Brien, ofițerul de presă al exercițiului, în cadrul evenimentului organizat la Centrul Administrativ a avut loc și ceremonia de transfer a autorității între eșaloanele militare americane încartiruite la Baza Aerienă Mihail Kogălniceanu, respectiv între Batalioanele 3 și 1 ale Regimentului 8 Infanterie Marină din cadrul Corpului de Infanterie Marină al SUA.
Ceremonia a marcat încheierea BSRF 15.2, care a început în august 2015 și s-a încheiat în ianuarie 2016. Black Sea Rotational Force 15.2 a coordonat șapte exerciții multilaterale, 10 activități în colaborare cu comunitatea și aproape 50 exerciții de instrucție tip mil-to-mil pe teritoriul național a 10 state din aria de responsabilitate a Comandamentului European al Statelor Unite ale Americii.
„Astăzi, 22 ianuarie, practic Batalionul 3 a fost înlocuit de Batalionul 1, tot din cadrul Regimentul 8, pușcașii marini americani urmând a fi încartiruiți la Mihail Kogălniceanu pentru o altă perioadă de șase luni de unde vor desfășura exerciții, o serie de aplicații multinaționale și exerciții bilaterale tip mil-to-mil”, a declarat lt. O'Brien.
Ambele unități care au asigurat forța rotațională provin din Baza Camp Lejeune a Infanteriei Marine, din Carolina de Nord, iar cei peste cinci sute de pușcași marini americani vor participa în următoarele șase luni alături de peste 1.200 de militari ai Brigăzii Mecanizate 9 Mărășești și alte structuri și categorii de forță românești la cinci aplicații multinaționale în diferite zone de interes din jurul României și Bulgariei, inclusiv la aplicația Cold Response din Norvegia precum și la alte 40 de exerciții Mil-to-Mil, în compania forțelor armate din structura Parteneriatului pentru Pace.
Black Sea Rotational Force (BSRF) este un contingent de infanteriști marini și marinari din regiunile Mării Negre, Balcanilor și Caucazului care întreține parteneriate ferme, consolidează capacitatea militară, promovează securitatea regională și oferă posibilitatea de răspuns rapid în situație de criză conform directivelor Comandamentului European al Statelor Unite și U.S. Marine Forces din Europa și Africa.