LONDRA ÎN PRIM PLAN Funeraliile lui Margaret Thatcher s-au desfăşurat cu mare pompă, în prezenţa reginei şi cu onoruri militare, având caracter ceremonial dar fără a fi funeralii de stat. Funeraliile ceremoniale, cu onoruri militare, relevă importanţa politică a fostului premier britanic, în perioada 1979-1990, deşi acestea se află cu o treaptă mai jos decât funeraliile naţionale organizate pentru ducele de Wellington, amiralul Nelson sau Winston Churchill, plâns de întreaga naţiune în 1965, fiind cel care a contribuit la înfrângerea nazismului. 4.000 de poliţişti, peste 2.300 de invitaţi, 170 de ţări reprezentate şi 6.650 de mesaje de condoleanţe înregistrate au fost ingredientele oficiale. Peste 2.300 de invitaţi, printre care demnitari reprezentând 170 de ţări din întreaga lume, printre ei, doi şefi de stat, 11 premieri, 17 miniştri ai Afacerilor Externe, 32 de miniştri şi secretari de stat britanici şi 30 de membri ai guvernelor conduse de Doamna de Fier. 50 de persoane asociate Insulelor Malvine au fost prezente, printre care şi foşti combatanţi. Peste 4.000 de poliţişti au fost mobilizaţi şi peste 1.800 de instituţii media au primit acreditare pentru a acoperi ceremonia. 700 de militari au participat la ceremonia al cărei serviciu funebru a avut loc la catedrala Saint Paul, în faţa a aproape 2.000 de invitaţi, între care regina Elisabeta a II-a şi prinţul consort Philip şi numeroase personalităţi politice internaţionale. Prezenţa reginei constituie o premieră de la funeraliile lui Winston Churchill. Costul total al ceremoniei este evaluat la circa zece milioane de lire, echivalentul a 11,6 milioane de euro, fiind acoperit de stat şi de familie.
Sicriul acoperit cu drapelul britanic a fost transportat mai întâi cu un dric, la biserica St. Clement Danes, capela forţelor aeriene britanice, aflată în centrul Londrei. La biserică, sicriul a fost aşezat pe un afet de tun şi tras de şase cai negri ai artileriei regale. Muzicieni din corpul marinei regale au interpretat marşuri funebre compuse de Chopin, Beethoven şi Mendelssohn. Ulterior, sicriul a ajuns în procesiune la catedrala St. Paul, unde primii invitaţi s-au putut instala încă de la ora 09.00, încadraţi de două şiruri de militari interarme. Din Turnul Londrei au fost trase apoi 19 salve de tun, însă nu a avut loc o paradă aeriană, conform voinţei Doamnei de Fier. Momentul în care sicriul a ajuns la catedrală, în jurul orei 11.00, după o procesiune de 19 minute, a fost marcat de o bătaie de clopot, iar la intrarea în lăcaşul religios, acesta a fost însoţit de militari care au luat parte la războiul din Malvine. Corpul neînsufleţit al dnei Margaret Thatcher nu a fost expus, aşa cum ar fi dorit aceasta. Premierul David Cameron a asistat la slujba religioasă împreună cu toţi foştii premieri. Acesta a dat citire unui fragment din Evanghelia după Ioan, respectând astfel, iarăşi, una dintre ultimele dorinţe ale lui Margaret Thatcher, care nu a vrut discursuri politice. Defuncta a lăsat instrucţiuni detaliate privind desfăşurarea funeraliilor, care menţionează îndeosebi alegerea imnurilor patriotice şi a textelor religioase. Nepoata Doamnei de Fier, Amanda, a citit un fragment din Evanghelie. Ulterior, incinerarea a avut loc în cadru restrâns.
POPULARITATE ONLINE Slujba a fost transmisă la televizor, dar publicul a putut asista şi direct la procesiune. Pe pagina de internet a Downing Street a fost deschisă o carte de condoleanţe. Familia a solicitat să nu se aducă flori, ci mai bine să se facă donaţii către un spital. Marţi seară, 6.650 de mesaje de condoleanţe erau înscrise în registrul online, pe pagina de internet a Guvernului britanic. Fotografiile difuzate de serviciile premierului pe Flickr şi care o arată pe Doamna de Fier în timpul anilor când s-a aflat la putere, dar şi obiecte care i-au fost asociate au fost consultate de 36.300 ori. Pagina de Facebook a premierului Cameron a fost vizitată de 1,2 milioane de ori de la decesul lui Margaret Thatcher.