Ceremonii la Constanța, de Ziua Unirii Principatelor Române

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ceremonii la Constanța, de Ziua Unirii Principatelor Române

Eveniment 24 Ianuarie 2025 / 08:29 186 accesări

Ministerul Apărării Naționale, împreună cu autoritățile locale, organizează, vineri, în garnizoanele din țară, ceremonii militare și religioase dedicate sărbătoririi a 166 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voință politică al liderilor din cele două principate românești - Moldova și Țara Românească - și prima etapă în crearea statului unitar român modern.

La Constanţa, ceremoniile de Ziua Unirii Principatelor Române vor avea loc în Piaţa Ovidiu.

Manifestările vor începe la ora 10.00 şi vor cuprinde: acordarea onorului militar persoanelor oficiale, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, alocuţiuni şi defilarea gărzii de onoare.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului traficul rutier este restricționat, în intervalul orar 09.00 – 12.00, în perimetrul de siguranţă delimitat de străzile Vasile Canarache – Petru Rareş – Traian – Dimitrie Cantemir – Marcus Aurelius – Revoluţiei din 22 Decembrie 1989.

Evenimentul este organizat de Ministerul Apărării Naţionale – Comandamentul Flotei Constanţa, cu sprijinul Primăriei Constanţa.

24 ianuarie 1859 - ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la București ca domnitor al Țării Românești, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iași domnitor al Moldovei - este momentul când s-au împlinit aspirațiile naționale ale revoluționarilor de la 1848, care înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept 'cheia de boltă fără de care s-ar prăbuși întreg idealul național'.

Actul istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859, despre care Mihail Kogălniceanu spunea că este 'actul întregii națiuni române', a rămas un moment decisiv în istoria românilor, pentru că recunoașterea internațională a Unirii și măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obținerea și recunoașterea independenței României în anii 1877 - 1878 și la îndeplinirea idealului național de unire a tuturor românilor în 1918. În egală măsură, momentul 24 ianuarie 1859 a fost primul pas făcut de națiunea română pe drumul modernității și al integrării europene.



Ştiri recomandate

12