O nouă cerere de revizuire a dosarului în care Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu modul de finanţare a Centrului Militar Zonal a fost respinsă, joi, de Tribunal Constanţa. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de comunicare.
Tribunalul Constanţa a decis, joi, să respingă ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de Nicuşor Constantinescu în dosarul în care a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu. El este obligat să achite suma de 300 de lei reprezentând cheltuieli judiciare. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare. În ultimii doi ani, el a formulat mai multe cereri de revizuire a acestui dosar, toate fiind respinse de instanţe. Nicuşor Constantinescu execută, din 29 iunie 2016, o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită după ce Curtea de Apel Constanţa l-a găsit vinovat de abuz în serviciu. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, el a iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 - 2013, scrie News.ro.
Fostul preşedintele al Consiliului Judeţean Constanţa este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă. În luna martie, Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Nicuşor Constantinescu într-un dosar în care fusese condamnat în prima instanţă la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu. În luna mai, el a fost condamnat de Tribunalul Constanţa la opt ani de închisoare într-un dosar cu un prejudiciu de peste opt milioane de euro, dar decizia nu este definitivă. De asemenea, într-un alt dosar, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, la 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi plătit 30 de milioane de lei din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa pentru plantarea de perdele forestiere şi pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi a fost contestată la instanţa supremă. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a primit anul trecut şi o condamnare de trei ani cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, dosar în care fusese judecat din noiembrie 2008, împreună cu fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi cu mai mulţi angajaţi din Primărie, decizia nefiind definitivă. Tot pentru abuz în serviciu este judecat Nicuşor Constantinescu de Tribunalul Constanţa, din vara anului trecut, pentru achiziţionarea şi întreţinerea elicopterului care ulterior s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Mamaia. Într-un alt dosar, în 25 noiembrie 2016, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, care îl acuză de abuz în serviciu, după ce ar fi efectuat plăţi nelegale de peste 11,6 milioane de lei pentru realizarea de lucrări de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa, fraudând bugetul local cu peste 11 milioane de lei.
De asemenea, el este cercetat în alte trei dosare distincte, două fiind legate de proiecte desfăşurate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, iar celălalt de faptul că ar fi plătit în mod nelegal către o firmă de publicitate peste 400.000 de lei.
Totodată, într-un alt dosar instrumentat tot de procurorii DNA, Constantinescu este acuzat că a acordat, prin intermediul unei hotărâri de Consiliu Judeţean, subvenţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, deşi aceasta avusese profit, fiind astfel înregistrată o pagubă la bugetul judeţului Constanţa de aproape 22 de milioane de lei.