Preşedintele Comisiei Juridice, senatorul PNL Cătălin Boboc, a declarat, marţi, că solicitarea privind începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, avizată favorabil de comisie, va fi discutată miercuri în plenul Senatului.
"Cu majoritate de voturi, Comisia Juridică a dat un aviz favorabil asupra solicitării Procurului General", a declarat preşedintele Comisiei Juridice, afirmând că raportul comisiei va fi depus pentru a putea fi discutat, miercuri, în plenul Senatului. Avizul a fost dat cu 9 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere, votul fiind secret.
"Am ascultat poziţia domnului senator (Gabriel Oprea –n.r.). Practic, toţi membri Comisiei au studiat dosarul timp de aproape o săptămână, l-am audiat pe domnul senator Gabriel Oprea, împreună cu avocatul dumnealui şi, ulterior, Comisia s-a pronunţat prin vot", a explicat Cătălin Boboc.
Pe parcursul dezbaterii, avocata fostului ministru de Interne a cerut amânarea deciziei Comisiei Juridice, până când plângerea făcută la DNA va fi soliţionată, însă senatorii jurişti au respins solicitarea.
"Această solicitare s-a discutat, s-a dezbătut în Comisie. În procedura Comisiei nu sunt prevăzute astfel de solicitări. Scrisoarea din partea Procurorului General ne-a sosit pe canalele legale, uzuale, deci, nu ţine de competenţa noastră să verificăm o semnătură de pe acel document", a explicat Boboc, referindu-se la faptul că avocata lui Oprea a cerut retrimiterea dosarului la Parchet, contestând competenţa procurorilor care au instrumentat dosarul şi acuzând, în acelaşi timp, faptul că solicitarea către Senat a fost semnată de unul dintre adjuncţii procurorului general Tiberiu Niţu şi nu de acesta.
Cătălin Boboc a mai declarat că niciun membru al comisiei nu a fost de acord cu amânarea votului şi retrimiterea dosarului la Parchet.
El a mai precizat că, pe parcursul dezbaterii, Gabriel Oprea a afirmat că vrea să meargă să îşi dovedească nevinovăţia în faţa instanţei.
Fostulul ministru de Interne şi senator Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, pentru însoţirea deplasărilor sale de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu, în baza unui protocol.