PREŢURILE AU STAGNAT ÎN APRILIE Inflaţia anuală a atins un nou minim istoric, în aprilie, coborând la 1,8%, pe fondul ieftinirii produselor alimentare cu 1,94%, scumpirii celor nealimentare cu 3,21% şi creşterii tarifelor serviciilor cu 6,03%, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de luna precedentă, preţurile de consum au crescut nesemnificativ, cu doar 0,07% - mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,11%, cele nealimentare cu 0,17%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,17%, potrivit INS. Creşterea medie a preţurilor în ultimele 12 luni este de 4%. În martie, inflaţia a fost de 2,4%, iar analiştii financiar-bancari estimau că indicatorul va scădea cu doar 0,2 puncte, în aprilie, la 2,2%. „În aprilie, la alimente, cele mai mari creşteri de preţuri au fost la citrice şi alte fructe meridionale (2,58%). La produsele nealimentare, cele mai ample scumpiri au fost la combustibili (0,57%). ”
RISCURI PE TERMEN SCURT În următoarele două luni, rata anuală a inflaţiei va rămâne probabil în jurul nivelului de 1,8%, atins în aprilie, în condiţiile unor presiuni din partea produselor alimentare, a comentat economistul ING Bank Vlad Muscalu. „Riscurile pe termen scurt, de o lună sau două, sunt dezechilibrate, poate puţin mai pronunţate către o inflaţie mai ridicată, dat fiind dinamica din ultima perioadă a monedei naţionale, care pare să persiste”, a spus Muscalu. Referitor la minimul istoric atins de inflaţie, în aprilie, un raport al ING Bank arată că „preţurile de consum au oferit un spaţiu mai mare pentru atenuare decât se estimase anterior”. „Spaţiul este limitat totuşi de presiunile politice, care au avut un impact vizibil asupra pieţei valutare, de obicei calmă”, se menţionează în raport.
PRESIUNE ELECTORALĂ Potrivit analiştilor băncii, presiunile politice se vor accentua pe măsură ce se apropie alegerile, ba chiar există şanse mari să persiste şi în perioada post-electorală. De aceeaşi părere este şi analistul economic Dragoş Cabat, care apreciază că rata anuală a inflaţiei nu va coborî mai mult de 1,80%, chiar dacă vom avea un an agricol bun iar preţurile la legume şi fructe vor scădea. „Se va opri, n-are cum să scadă mai mult. Indicatorul a ajuns la 1,8% pentru că nu a fost cerere suficientă. Chiar dacă în vară se ieftinesc legumele şi fructele, ne aşteptăm la scumpiri ale petrolului şi energiei”, a comentat Cabat. Banca Naţională a României şi-a menţinut prognoza de inflaţie pentru finele lui 2012, la 3,2%.