Cererea slabă şi fiscalitatea, suferinţele managerului român

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
2013, an de stagnare

Cererea slabă şi fiscalitatea, suferinţele managerului român

Economie 23 Iulie 2013 / 00:00 332 accesări

PROBLEME MULTE ŞI… MARI Scăderea cererii interne, fiscalitatea excesivă şi concurenţa neloială sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă acum IMM-urile din România. În ceea ce priveşte evoluţia situaţiei economice, întreprinzătorii sunt mai degrabă pesimişti şi nu au încredere în estimările oficiale, se arată în cea mai recentă ediţie a „Cartei Albe a IMM-urilor“, publicată săptămâna trecută de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR). Astfel, peste 70% dintre întreprinzătorii mici şi mijlocii spun că cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent este scăderea cererii interne. Managerii se mai plâng de calitatea slabă a infrastructurii şi de concurenţa neloială a produselor din import. De asemenea, una din două firme mici are dificultăţi din cauza fiscalităţii excesive şi inflaţiei. Corupţia şi birocraţia din sistem sunt pe locurile 6 şi 7 în topul celor mai mari dificultăţi semnalate. „În acest context, nu este de mirare că peste 40% dintre manageri spun că este dificil să îşi dezvolte aici afacerile. Doar 15% apreciază că România are un mediu pro-afaceri”, notează cei de la CNIPMMR.

LIPSĂ DE ÎNCREDERE Un alt capitol interesant din „Carta Albă 2013“ se leagă de percepţia întreprinzătorilor cu privire la capacitatea autorităţilor publice centrale şi locale de a contracara efectele negative ale recesiunii economice. Din sondajul efectuat de CNIPMMR în rândul a circa 2.000 de firme, reiese că 25% dintre manageri cred că „instituţiile statului nu dispun de competenţele necesare combaterii rapide a declinului economic”. Apoi, aproape 50% dintre cei chestionaţi spun că „entităţile publice au posibilităţi reduse de a contribui la îmbunătăţirea situaţiei economice”. „Percepţia managerului român este că statul nu are foarte multe pârghii de acţiune. Doar 5% dintre întreprinzători au încredere în potenţialul autorităţilor. Situaţia poate fi explicată prin faptul că, de la declanşarea crizei economice, nu a fost adoptat niciun program coerent anticriză. Ba mai mult, a lipsit şi lipseşte în continuare o legislaţie care să stimuleze în mod real activitatea IMM”, spun autorii studiului.

STAGNAREA, CEL MAI OPTIMIST SCENARIU Tocmai de aceea este uşor de explicat şi de ce micii întreprinzători nu au încredere în estimările de creştere economică ale Guvernului. Potrivit Cartei Albe, doar 6% dintre manageri sunt de părere că situaţia economică a României se va îmbunătăţi în 2013. Pe de altă parte, 50% dintre cei chestionaţi sunt de părere că, în cel mai optimist scenariu, economia va stagna. Restul se aşteaptă la o scădere.



12