Marcel Arava, constănțeanul condamnat în lipsă de magistrați pentru crimă, care fugise din țară și își întemeiase o familie în Anglia, a solicitat instanței revizuirea dosarului său. Magistrații Tribunalului Constanța au hotărât marți să respingă cererea bărbatului. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în termen de zece zile la Curtea de Apel Constanța. Marcel Arava s-a aflat ani în șir pe lista infractorilor „Most Wanted”, fiind considerat un individ foarte periculos.
Povestea sa a început în noaptea de 26 spre 27 decembrie 1989, într-un apartament din cartierul constănțean Tomis Nord. Bărbatul este acuzat că, împreună cu Dan Valeriu Relu, l-a ucis cu un topor pe Ion Tomei, de 70 de ani, după ce au băut toţi trei în casa victimei. Arava a fost arestat preventiv, însă doar pentru scurt timp, deoarece anchetatorii l-au pus în libertate. Individul a profitat de scăparea procurorilor și a fugit din țară. A reușit să facă rost de acte de identitate false și, în 1991, a ajuns în Statele Unite ale Americii, unde a trăit câțiva ani. Sătul de străinătate, în 1994, Arava s-a întors în România, folosind același nume fictiv. Criminalul și-a văzut de viață de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. În urmă cu 17 ani, el a plecat în Anglia, unde și-a întemeiat o familie. S-a căsătorit cu o englezoaică și a făcut trei copii. În timp ce Marcel Arava se perinda prin lume, procesul deschis în lipsa lui se derula la instanțele constănțene. Abia în 2002, judecătorii l-au condamnat definitiv la 12 ani de detenție pentru omor. De atunci, el a fost dat în urmărire internațională și a fost inclus pe lista infractorilor „Most Wanted”, fiind considerat un individ foarte periculos.
Acoperirea lui Marcel Arava a fost deconspirată în iunie 2014, după ce polițiștii englezi l-au arestat în fața casei sale din localitatea Croydon. El s-a prezentat oamenilor legii cu același nume fals, dar nu a reușit să-i păcălească. Constănțeanul a fost încarcerat într-o închisoare din Londra și autoritățile au demarat procedurile de extrădare în România. Arava a susținut că este nevinovat și că nu a știut nimic despre condamnarea sa din țara natală. El a cerut eliberarea pe cauțiune, însă judecătorii din Londra i-au respins solicitarea. Bărbatul a rămas în custodia anchetatorilor din Marea Britanie până în luna mai a anului 2015, când a fost adus în țară. Oamenii legii spun că bărbatul, care face parte din categoria urmăriţilor „Most Wanted”, a fost depistat în cadrul operaţiunii „Infra-Red”, declanşată de Interpol pentru capturarea persoanelor căutate la nivel internaţional pentru comiterea de fapte cu pericol social deosebit.