Cererile de audiere a lui Băsescu, Cioloş şi Sârbu, respinse

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cererile de audiere a lui Băsescu, Cioloş şi Sârbu, respinse

Justiție 05 August 2014 / 00:00 382 accesări

Cererile de audiere a lui Traian Băsescu, Dacian Cioloş şi Ilie Sârbu au fost respinse de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), la termenul de ieri din dosarul ICA. Totodată CAB a respins şi altele dintre cele 40 de cereri înaintate de avocaţii inculpaţilor. Astfel, instanţa a respins suplimentarea probatoriului cu o expertiză, precum şi efectuarea unei expertize tehnice judiciare prin care să se stabilească nivelul cercetării de la ICA în momentul privatizării şi cel de la momentul actual. Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut, la termenul de ieri al dosarului privatizării ICA, să fie audiaţi şi şeful statului, Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, şi foştii miniştri ai Agriculturii Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş. Acelaşi apărător a cerut trimiterea unor adrese către Curtea de Conturi, ADS şi Primăria Municipiului Bucureşti. De asemenea, Mateuţ doreşte să depună nişte fotografii şi materiale video revelatoare pentru modul în care arată Institutul de Cercetări Alimentare (ICA). Avocata Maria Vasii cere sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru lămuriri referitoare la sechestrul pus de instanţă în acest dosar. La rândul său, George Moloman, avocatul fostului şef al ADS Corneliu Popa, a cerut ca clientul său să fie testat cu poligraful, pentru a se vedea că nu a minţit referitor la privatizarea ICA. Avocatul lui Sandu Jean cere reaudierea lui Adrian Câciu, cel care a făcut parte din corpul de control care a semnat documentul prin care s-a suspendat procedura de privatizare a ICA. O altă cerere a venit de la avocatul lui Gheorghe Mencinicopschi, care a solicitat să fie vizionat un interviu cu clientul său, difuzat la TV în mai 2014. Avocatul fostului ministru Sorin Pantiş a solicitat o expertiză judiciară şi încuviinţarea unui expert parte. Procurorul de caz a cerut judecătorilor respingerea celor mai multe dintre solicitările inculpaţilor. Tot la termenul de luni au fost audiaţi doi dintre inculpaţi, Jean Cătălin Sandu şi Nicolae Săvulescu, ambii afirmând că sunt nevinovaţi. Dan Voiculescu a plecat, în jurul orei 14.45, de la Curtea de Apel Bucureşti, motivând că se duce la IPJ Ilfov, conform controlului judiciar dispus în cazul său în alt dosar, respectiv cel al şantajării unui oameni de afaceri.

În 31 iulie, tot el spunea că "unii se grăbesc" ca el să fie condamnat până în decembrie în dosarul ICA, motivul fiind, în opinia lui, acela că "în noiembrie pleacă Băsescu şi nu vrea să plece" până nu îl vede condamnat. La termenul anterior al dosarului ICA, în 7 iulie, completul format din judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, de la CAB, a audiat majoritatea inculpaţilor, aceştia susţinând că sunt nevinovaţi. Astfel, Dan Voiculescu a arătat că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte, susţinând că procurorul de caz a intimidat martorii, că s-a stabilit un prejudiciu fals şi că au dispărut 40 dintre volumele de material probatoriu.

Fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, a declarat, la rândul său, că nu a obţinut niciun avantaj de pe urma privatizării ICA. Audiat, şi el, tot în calitate de inculpat, fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a spus că, dacă ICA nu ar fi fost privatizat, atunci acesta ar fi intrat în procedura de insolvenţă şi de faliment, în baza legilor de la acea vreme. Înainte de audierea inculpaţilor, avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut ca dosarul ICA să fie trimis, pentru repartizare aleatorie, unui alt complet, motivând că cei doi magistraţi din această cauză au fost desemnaţi în 26 iunie, când aceştia erau încă judecători la Tribunalul Bucureşti. Mateuţ a precizat că, la 26 iunie, CAB a decis noii membri ai acestui complet, deşi aceştia erau atunci judecători la Tribunalul Bucureşti şi au venit la CAB din 1 iulie, când au şi început judecarea dosarului ICA. Cererea a fost susţinută şi de ceilalţi avocaţi din dosar, în final fiind respinsă de instanţă, care a trecut la audierea inculpaţilor.

Dosarul privind privatizarea ICA este judecat din 1 iulie de completul format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.



12