Celebrul turn înclinat din Pisa are mai mulți frați în orașul constănțean Cernavodă, unde un întreg cartier a luat-o la vale, iar două clădiri s-au înclinat cu zeci de centimetri. Este vorba despre blocurile E2 și E4, situate pe strada Panait Cerna din cartierul Trust. Sute de oameni care locuiesc în imobilele cu pricina trăiesc cu teama că, la cel mai mic cutremur, ar putea rămâne fără case. Problema nu este nici nouă și nici necunoscută publicului larg. De-a lungul anilor, zeci de arhitecţi s-au tot perindat pe la blocurile în cauză şi au constatat că imobilele sunt construite pe un teren neadecvat.
PLAN DE CONSOLIDARE Însă autoritățile centrale au răspuns foarte greu solicitărilor Primăriei de a aloca fonduri pentru lucrările de redresare. „Până la urmă am primit fonduri și am stabilit un plan al lucrărilor. În primă fază, ne vom ocupa de consolidarea platoului din zona blocurilor B1, B2, F1şi F2 de pe strada Panait Cerna. Vrem să prevenim înclinarea lor”, a spus primarul Gheorghe Hânsă. Odată cu lucrările de reabilitare, ariei respective trebuie să i se găsească și o întrebuințare utilă.
DEZBATERE În acest sens, joi a avut loc o dezbatere publică la care locuitorii au avut posibilitatea de a face propuneri cu privire la destinația pe care o va avea platoul. „Unii au vrut să amenajăm o parcare, alții au vrut o piațetă cu promenadă, locuri de joacă și fântână arteziană. Sunt și oameni care ar prefera câteva locuri de parcare și un mic spațiu verde”, a explicat Hânsă. Până la urmă, s-a decis să se organizeze un scrutin în rândul celor 250 de familii care locuiesc în blocurile B1, B2, F1şi F2, care au de ales între cele trei variante propuse. Cel mai probabil, luni vor fi centralizate rezultatele și va fi luată o decizie. „În funcție de complexitatea lucrărilor, este posibil ca, până în toamnă, să și finalizăm amenajarea platoului”, a concluzionat primarul.