Certificate energetice: ce este, în cât timp se eliberează şi valabilitatea lor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Certificate energetice: ce este, în cât timp se eliberează şi valabilitatea lor

Economie 30 Mai 2020 / 13:47 1216 accesări

Certificatul energetic se număra printre cele mai importante acte de care proprietarii de imobile au nevoie atunci când doresc să încheie contracte de vânzare/cumpărare sau contracte de închiriere.

Este vorba despre un document legal cu ajutorul cărora oricine îşi poate da seama de nivelul eficienței energetice a imobilului în cauză.

Persoanele interesate de obţinerea acestor certificate pot descoperi în rândurile de mai jos câteva informații utile despre certificatul de performanță energetică.

Cum pot fi obţinute certificatele energetice?

În ceea ce priveşte procesul de obţinere a acestor documente, proprietarii de clădiri trebuie să ştie că totul este extrem de simplu.

Pentru început, trebuie să întocmească dosare cu copii după unele acte ale imobilelor în cauză (auditorul energetic atestat ales de dumneavoastră vă poate spune de ce acte aveți nevoie).

Ulterior, proprietarii de clădiri trebuie să se adreseze unor auditori energetici atestați de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice care, după ce studiază informaţiile care le-au fost puse la dispoziţie, merg şi la faţa locului, pentru a obține informații suplimentare.

Pe baza acestor date și a unor calcule de specialitate, experţii încadrează imobilele într-una din cele 7 clase energetice: A este cea mai bună, iar G este cea mai slabă.

În cât timp sunt eliberate certificatele energetice?

Fiecare auditor are tarifele sale, precum și ritmul său de lucru.

De exemplu, dacă se apelează la auditorii din cadrul companiei Enermed Impex SRL, puteți obține un certificat energetic în Constanța în maxim 24 de ore după ce aceștia primesc actele clădirii și au vizitat-o.

Acesta este un mare avantaj mai ales pentru cei care vor să încheie repede contracte de vânzare/cumpărare sau de închiriere.

Valabilitatea certificatului energetic

Oficial, certificatele energetice sunt valabile timp de 10 ani.

Ele pot fi înlocuite, însă atunci când proprietarii de imobile aduc acestora îmbunătăţiri majore.

De exemplu, atunci când clădirile sunt izolate, geamurile le sunt schimbate cu unele mai bune sau când centralele termice sunt înlocuite cu modele noi, de ultima generaţie, oamenii pot solicita din nou ajutorul auditorilor energetici, iar construcția ar putea fi încadrată într-o clasă energetică mai bună.

Pentru ce tipuri de clădiri sunt obligatorii certificatele energetice?

Nu în ultimul rând, important de menţionat este faptul că certificatele energetice sunt necesare pentru foarte multe tipuri de clădiri, începând de la apartamente, clădiri rezidenţiale (case) şi până la restaurante, hoteluri, pensiuni, moteluri sau alte tipuri de instituţii în care se desfăşoară activităţi cu publicul larg etc.

Există, însă şi câteva excepţii de la regulă, pentru că documentele nu sunt obligatorii pentru lăcaşurile de cult, pentru clădirile care urmează a fi folosite doar temporar (până la 2 ani) şi nici pentru imobilele care au o însemnătate istorică dovedită, de exemplu

Simplu de obţinut, certificatele energetice sunt extrem de importante pentru cei care vor să vândă ori să închirieze clădirile pe care le au în proprietate.

Documentele ajută inclusiv la stabilirea unor preţuri corecte pentru ambele părţi, punând în valoare toate atuurile imobilelor din punct de vedere al eficienței energetice.



Ştiri recomandate

12