Certificatul energetic provoacă haos în imobiliare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Certificatul energetic provoacă haos în imobiliare

Eveniment 18 Ianuarie 2011 / 00:00 887 accesări

O LEGE INCOMPLETĂ. De la 1 ianuarie 2011, toate tranzacţiile imobiliare din România trebuie făcute numai cu prezentarea certificatului energetic. Din nefericire, legea aprobată deja nu este completă şi este plină de neclarităţi, fapt care a creat o confuzie totală pe piaţa imobiliară şi a băgat-o cu forţa în blocaj, exact într-un moment în care toţi jucătorii sperau la o revenire pe creştere. Notarii publici susţin că în lege nu se specifică exact obligativitatea certificatului energetic şi nu se precizează nici măcar dacă există sau nu sancţiuni. Din acest motiv, Uniunea Notarilor Publici din România (UNPR) şi-a instruit membrii să autentifice contractele imobiliare chiar dacă vânzătorul nu posedă certificat energetic, singura condiţie fiind ca părţile să fie de acord cu „introducerea unei dispoziţii prin care acestea îşi asumă răspunderea”. În replică, Ministerul Dezvoltării (MDRT) a anunţat că tranzacţiile imobiliare încheiate fără prezentarea certificatului energetic vor fi declarate nule. Oficialii MDRT au declarat că în cel mult o lună va fi promovat un act normativ care va completa legislaţia în vigoare, accentuând necesitatea existenţei certificatului energetic la semnarea tranzacţiilor. Evident, nu mai miră pe nimeni faptul că o lege incompletă şi neclară este promulgată în România, fiind corectată apoi din mers, în funcţie de reacţia pieţei. Este unul dintre motivele pentru care suntem codaşi în UE.

NULITATEA CONTRACTELOR VA BLOCA CIRCUITUL CIVIL. După anunţul MDRT, notarii au anunţat că se vor supune legii, deşi ministerul nu a specificat clar despre ce nulitate este vorba. În plus, spun notarii, în nicio ţară din UE nu există asemenea prevederi. „Rămâne să vedem dacă va fi nulitate absolută sau relativă, care poate fi invocată doar în anumite condiţii. Ca să fie introdusă în lege nulitatea absolută, toţi cei implicaţi în semnarea contractelor, începând de la funcţionarul de la administraţia financiară, care înregistrează contractul, şi până la instanţele de judecată, trebuie să verifice că a fost eliberat certificatul energetic”, a declarat Laura Bădiu, reprezentantul UNPR. Ea a mai spus că „este imposibil să soliciţi prezentarea certificatului energetic sub sancţiunea nulităţii absolute întrucât sunt prea multe excepţii care ar trebui menţionate explicit în textul legii”. „Dacă se introduce în lege nulitatea absolută a actelor de vânzare-cumpărare sau închiriere, tot circuitul civil va fi blocat”, avertizează membrii UNPR.

UN COST DE 0,5 EURO/MP. De cealaltă parte, proprietarii spun că obligativitatea prezentării certificatului energetic este doar un „simplu act birocratic”. „Campaniile de informare şi de clasificare a blocurilor în mod transparent pot da rezultate mai bune şi pot accelera procesul de termoizolare şi îmbunătăţire a condiţiilor de locuit. Însă impunerea de cheltuieli nejustificate la nivelul proprietarului nu duce decât la o atitudine de respingere din partea cetăţenilor”, spune Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, care numără peste 15.000 de asociaţii membre. Potrivit MDRT, certificatul energetic arată consumul total de energie al unui apartament, iar cumpărătorul îşi poate face o idee despre cât va costa întreţinerea. Pe piaţă, un certificat costă între 0,3 şi 0,5 euro pe metrul pătrat, dar angajarea unui auditor energetic creşte cheltuiala proprietarilor până la 250 - 300 euro. Documentul are o valabilitate de 10 ani. Agenţii imobiliari susţin că proprietarii care au certificat energetic pot cere mai mult pe locuinţe. „Ca să faci o tranzacţie trebuie să ai cadastru şi intabulare, să fii înscris în cartea funciară şi să ai taxele plătite la Fisc. Aşa este legea şi, fără aceste acte, niciun notar nu discută cu tine. E la fel şi în cazul certificatului energetic. Nu discutăm dacă legea este bună sau nu. Este o lege”, a declarat Cristian Popescu Ialomiţa, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). Analiştii imobiliari spun că piaţa imobiliară nu ar trebui să fie influenţată prea mult de certificatele energetice, care sunt doar „elemente de negociere”. „Singurul lucru important este ca în lege să se specifice clar: aveţi timp o lună, două, trei ca să vă faceţi certificatul energetic sau anulăm tranzacţia. Altfel, ar fi un abuz”, consideră analistul Radu Zilişteanu.

Taguri articol


12