În 2012, Claudiu-Valeriu Conțevici sau Claudiu Val, după cum îl cunosc cei care, în anii '90, îi citeau cronicile sportive din paginile cotidianului „Telegraf”, debuta cu romanul autobiografic „Dragostea și securitatea”, ultima parte a unei trilogii. La câteva luni de la această premieră, lansa și primul tom al trilogiei, „Îngerii loviți”, care avea să fie completă peste doi ani cu „Cerul nu e liber”. Cel mai recent volum, apărut spre finalul anului 2014, la aceeași editură dobrogeană Ex Ponto - ca și precedentele -, va fi lansat astăzi, 28 mai, de la ora 17.00. Evenimentul editorial va avea loc la Cercul Militar Constanța, în cadrul întâlnirii comune de lucru a Clubului Umoriștilor Constănțeni (CUC) „Prăvălia cu umor” și a Cenaclului literar „Mihail Sadoveanu”. Vor vorbi despre „Cerul nu e liber”: prof. univ. dr. Olga Duțu, prozatorul și publicistul Ovidiu Dunăreanu și „amiralul umorului românesc” Ananie Gagniuc.
RECONSTITUIREA UNEI EPOCI DRAMATICE „Prezenta lucrare constituie veriga lipsă între „Dragostea și securitatea” și „Îngerii loviți”, cărți apărute, ambele în anul 2012, căci, iată, nu întotdeauna lucrurile se desfășoară în ordinea dorită. Se întregește, astfel, o trilogie autobiografică, în covârșitoare măsură bazată pe fapte reale, care ar putea primi denumirea, chiar dacă nu inedită, „Soarta unui om obișnuit”...”, scrie Claudiu-Valeriu Conțevici, în „Prologul” celui mai recent volum care-i poartă semnătura.
Însă „Cerul nu e liber” este mai mult decât „jurnalul” unui om simplu, deoarece, așa cum notează autorul: „Miza trilogiei o constituie, totuși, nu atât reconstituirea unei biografii, cât a unei epoci, aceea a începutului celei de-a doua jumătăți a veacului trecut, aproximativ 20 de ani, plini de evenimente dramatice, dar care, deja, tulbură din ce în ce mai puțin conștiința contemporanilor”.