Cetățenii români trebuie să beneficieze de prețurile din UE pentru medicamente

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu: „Rog pacienţii să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului dacă nu găsesc produse”

Cetățenii români trebuie să beneficieze de prețurile din UE pentru medicamente

Sănătate 27 Februarie 2015 / 00:00 762 accesări

Cetățenii români, ca și alți cetățeni europeni, trebuie să beneficieze de un preț corect al medicamentelor, conform cu prevederile UE, a declarat premierul Victor Ponta, miercuri, în cadrul ședinței de guvern. "Domnule ministru Bănicioiu, vă rog să explicați că suntem în Uniunea Europeană și că românii au dreptul să plătească medicamentele la prețurile care sunt accesibile și pentru alți cetățeni europeni - bulgari, maghiari, germani, ce or fi ei -, nu cu 25% în plus. Știu că producătorii sunt supărați. Deci, vă rog să explicați că nu facem altceva decât să dăm drepturile românilor de a plăti medicamentele la prețurile din Uniunea Europeană", a declarat premierul. Ponta i-a mai spus apoi ministrului Bănicioiu că discuțiile cu marii producători de medicamente vor fi dificile. "Înțeleg că va fi o luptă grea. Cu cât explicați mai mult, cu atât vom câștiga mai ușor această bătălie. Vă bateți cu niște firme puternice, cu bugete mai mari decât bugetul României. Dar trebuie să explicați că suntem în Uniunea Europeană și, dacă astea sunt regulile europene, le aplicăm și pentru pacienții din România", a adăugat premierul. Bănicioiu a precizat că alinierea prețurilor la medicamente cu prețurile din UE va conduce la economii substanțiale pentru bugetul Ministerului Sănătății, bani care "se vor regăsi tot în medicamente și în tratamente inovative pentru pacienți".

PACIENŢII NU POT FI AFECTAŢI DE SCĂDEREA PREŢURILOR El a cerut pacienţilor să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) dacă văd că dispar de pe piaţă anumite medicamente, odată cu aplicarea ordinului prin care producătorii vor fi obligaţi să revizuiască preţurile până la 10 martie. "Pacienţii nu pot fi afectaţi dacă scădem preţurile, cred că mai afectaţi sunt acum, când avem preţuri mai mari, uneori chiar cu 20%, şi pe medicamente scumpe, ceea ce grevează bugetul sistemului sanitar şi obligă pacienţii la plăţi foarte mari", a spus Bănicioiu. Ministrul a mai precizat că sancţiunile care vor fi aplicate celor care nu respectă ordinul privind revizuirea preţurilor pot merge până la retragerea autorizaţiei de punere pe piaţă. El a mai menţionat că se estimează că, în urma revizuirii, se va face o economie de 200 - 300 de milioane de euro. "Vă daţi seama ce înseamnă asta pentru sistemul sanitar? Deci nu trebuie să ne temem acum că pică drobul de sare", a declarat Bănicioiu. Ministrul a mai spus că exportul paralel este "o sperietoare" şi vor fi luate măsuri pentru reducerea lui. "Toată lumea trebuie să înţeleagă că luăm măsuri pentru a limita exportul paralel, ceea ce era o nedumerire. Luăm măsuri ca acele medicamente să rămână aici, ca legea să fie respectată şi mai ales să fie respectat dreptul primordial al pacienţilor de a nu plăti mai mult aici, în România, decât în alte ţări. Că banii aceia rămân la Sănătate a confirmat şi prim-ministrul astăzi şi vor merge pe tratamente inovative. Practic nu e vorba de a reseta sistemul, ci de a intra într-o normalitate şi de a respecta legea", a mai declarat Bănicioiu.

Ministerul Sănătăţii solicită tuturor deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul ministrului Sănătăţii 75/2009, se arată într-un comunicat al instituţiei de luni. Potrivit Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 75/2009, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.



12