PROIECTUL „DANUBE LIMES BRAND”, LA FINAL Institutul Naţional al Patrimoniului, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, va organiza mâine, de la ora 9.15, la sediul Bibliotecii Naţionale a României din Bucureşti, în sala „Mircea Eliade”, conferinţa finală a proiectului „Danube Limes Brand”. Conferinţa finală de la Bucureşti face parte dintr-un program mai amplu, cuprinzând o conferinţă ce s-a desfășurat ieri, în oraşul Ruse, din Bulgaria. Proiectul, coordonat de Universitatea din Viena (Austria), având ca parteneri Universitatea Dunării Krems, Institutul Naţional al Patrimoniului (România), Institutul pentru Protejarea Monumentelor din Bratislava (Slovacia), Colegiul „Károly Róbert“ (Ungaria), Provincia Rimini (Italia), Institutul de Arheologie și Muzee (Bulgaria), Academia Științelor din Serbia - Institutul de Arheologie (Serbia) şi Muzeul Osijek (Croaţia), îşi propune extinderea sitului transfrontalier „Frontierele Imperiului Roman”, incluzând în Lista Patrimoniului Mondial noi nominalizări în ţările de pe cursul inferior al Dunării.
DOUĂ SITURI REPREZENTATIVE PENTRU ANTICHITATEA DE LA DUNĂREA DE JOS Responsabilul Muzeului Carsium din Hârșova, arheologul dr. Constantin Nicolae, a dezvăluit că în acest proiect vor fi propuse pe lista tentativă UNESCO două cetăți romane din județul Constanța: Carsium și Capidava. Specialistul explică: „Sunt două situri reprezentative pentru antichitatea de la Dunărea de Jos, puncte strategice pentru apărarea liniei dunărene în fața atacurilor ce veneau de peste Dunăre, centre economice importante în schimburile cu comunitățile autohtone din Câmpia Română. Sunt două situri cu particularități diferite. Capidava este una din fortificațiile care s-au conservat cel mai bine și poate, mai mult decât oricare, să suscite interesul turistic. Cetatea de la Hârșova prezintă, însă, caracteristici cu totul aparte în peisajul siturilor dunărene. Este reprezentativă pentru întreaga istorie a Europei sud-estice, având în vedere că pe același amplasament s-au construit și reconstruit mai multe fortificații, în perioade și epoci diferite, timp de aproape două milenii. Evident, din fiecare ne-au rămas, pe suprafața actualului oraş, resturi de ziduri. Acestea sunt legate de stâncile de la Dunăre, unice prin monumentalitatea lor, ridicate la statutul de rezervații naturale și peisagistice. La Hârșova, elevii Liceului Teoretic „Ioan Cotovu” pregătesc pentru acest eveniment mai multe ateliere de producție artizanală antică”.
VIZITĂ DE STUDIU LA HÂRȘOVA ȘI TULCEA De asemenea, în cadrul proiectului „Danube Limes Brand”, reprezentanți ai Institutului Naţional al Patrimoniului, împreună cu partenerii proiectului şi invitaţii lor, cercetători şi experţi în domeniul patrimoniului cultural, efectuează o vizită de studii în judeţul Constanţa şi Tulcea, mâine și duminică. Itinerarul cuprinde vizitarea cetăţii Carsium din oraşul Hârşova, la ora 11.30, şi vizitarea cetăţii Capidava din satul Capidava, comuna Topalu, la ora 13.00. Mai mult, va fi vizitat şi Muzeul de Istorie şi Arheologie din Tulcea. Vizita de studiu se va încheia cu o scurtă excursie în Rezervația Biosferei Delta Dunării.
În ceea ce privește programul conferinţei de astăzi, de la București, acesta include prezentarea aspectelor referitoare la oportunităţile de dezvoltare a turismului pentru siturile ce aparţin de limes, perspectivele unei abordări transsectoriale de dezvoltare a proiectului în viitor, aspecte legate de nominalizarea pe lista tentativă şi pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.