Cetatea Capidava - o comoară antică, pe mâna unei comisii încă nenăscute

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ședință CJC transformată în... circ

Cetatea Capidava - o comoară antică, pe mâna unei comisii încă nenăscute

Administrație 25 Octombrie 2016 / 18:38 845 accesări
Desfășurarea proiectului de restaurare a Cetății Capidava va fi analizată de o comisie formată din consilieri județeni, nu din specialiști, cum ar fi normal (sursa: capidava.ro)

Desfășurarea proiectului de restaurare a Cetății Capidava va fi analizată de o comisie formată din consilieri județeni, nu din specialiști, cum ar fi normal (sursa: capidava.ro)

În prag de campanie electorală, spiritele politicienilor se încing la maxim, indiferent dacă au sau nu o miză pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Motive de ceartă se găsesc în orice, nu contează subiectul, singurul lucru important este ca în timpul discuțiilor să se urle cât mai mult și să existe contradicții, astfel încât să se atragă atenția cât mai mult. Cam așa s-a desfășurat cea mai recentă ședință a Consiliului Județean Constanța (CJC). Aleșii s-au luat la ceartă, transformând întâlnirea oficială într-un circ veritabil. Primul proiect de hotărâre de la care s-au luat la harță aleșii este legat de constituirea unei comisii de analiză a proiectului de restaurare a Cetății Capidava.

CONTRE PENTRU O SINGURĂ COMISIE

Pornind de la raportul negativ întocmit de Comisia Națională „Limes”, care a constatat că monumentul, în forma actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate pentru înscrierea în Lista patrimoniului mondial UNESCO, vicepreședintele CJC Claudiu-Iorga Palaz a propus înființarea unei comisii care să analizeze modul în care s-a desfășurat proiectul de restaurare până în decembrie 2015, când a fost sistat din cauza unor probleme juridice. Ideea lui Palaz ar fi fost demnă de toată lauda, dacă din comisia respectivă ar fi făcut parte specialiști în arheologie și restaurare, care să analizeze lucrările din teren și rapoartele aferente. În realitate, vicepreședintele CJC a propus formarea unei comisii din care să facă parte consilieri județeni, care să analizeze proiectul din punct de vedere administrativ și birocratic, fără să aibă nici expertiza și nici cunoștințele necesare pentru a stabili dacă lucrările respectă indicatorii din proiect. Acest lucru a stârnit indignarea multor consilieri județeni, printre care se află și social democratul Cristinel Dragomir. El a spus că nu vede utilitatea unei asemenea comisii, în condițiile în care CJC, prin aparatul propriu, a făcut verificări în toate etapele proiectului ce s-au derulat până la sistare. „Nu văd rolul acestor cercetări, dacă nu sunt făcute de specialiști. Nu înțeleg de unde vine această isterie legată de calitatea proiectului”, a spus Dragomir. La rândul său, Palaz i-a răspuns că această comisie va fi întocmită pentru mai multă transparență și pentru a se ști clar stadiul proiectului. Însă vicepreședintele CJC nu a explicat mai mult de atât, îndemnându-l pe Dragomir să „aibă încredere în el”. În ciuda contradicțiilor, comisia a fost aprobată de consilierii județeni, dar rămâne de văzut cât de eficientă va fi și cât de transparentă se va dovedi.

Citește și:

Reprezentanții CJC, în vizită de recunoaștere la Capidava! Urmează „atacul“?



12