Cetatea Carsium, inclusă în programe speciale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Hârşova, săpăturile sistematice continuă

Cetatea Carsium, inclusă în programe speciale

Cultură 25 August 2012 / 00:00 1513 accesări

La Hârşova, săpăturile sistematice de la cetatea Carsium, care au debutat în prima decadă a acestei luni, continuă cu cercetări în zona portului antic, efectuate de colectivul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), format din Vitalie Bodolică, Ştefan Georgescu, Dana Mihai, Cristina Talmaţchi şi Constantin Nicolae.

CERCETARE, RESTAURARE ŞI CONSOLIDARE În paralel cu cercetările sistematice, care anul acesta se desfăşoară pe parcursul a trei luni, cuprinderea cetăţii Carsium în programe speciale reprezintă o nouă preocupare a colectivului de cercetători. După cum se ştie, cetatea de la Hârşova a fost cuprinsă, împreună cu cetăţile de la Capidava, Pantelimonu, Silistra şi Tutrakan într-un amplu proiect de promovare turistică. În cazul cetăţii de la Carsium, înscrierea sa în Planul Naţional de Restaurare al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional reprezintă un moment deosebit de important în vederea conservării a ceea ce a mai rămas din acest monument fabulos al cărui contur, în ultima fază de funcţionare cu începere din secolul al XVII-lea, mai poate fi urmărit pe o suprafaţă de aproape 30 hectare din oraşul actual. „Evident că între programele de cercetare şi restaurare/ consolidare există o legătură strânsă. A fost posibil să ajungem în acest stadiu deoarece Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a trecut în proprietatea sa publică întregul sit anul trecut”, a spus responsabilul şantierului arheologic de la Carsium, dr. Constantin Nicolae. „Am să folosesc de fiecare dată prilejul pentru a mulţumi preşedintelui CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, şi secretarului judeţului, Mariana Belu, pentru acest lucru extraordinar. Rămâne ca după ce lista de inventar a judeţului va fi publicată în Monitorul Oficial să se facă şi intabularea cetăţii pentru a definitiva, din punct de vedere juridic, statutul monumentului şi apoi să se urmeze paşii legali pentru restaurarea şi valorificarea cetăţii de la Hârşova”, a mai spus arheologul dr. Constantin Nicolae.

ZIUA PORŢILOR DESCHISE Pentru cei care doresc să afle mai multe informaţii despre evoluţia cercetărilor arheologice pe şantierul de la cetatea Carsium, anul acesta se va organiza cea de-a XIII-a ediţie a Zilei Porţilor Deschise. Evenimentul va avea loc la sfârşitul lunii septembrie sau la începutul lunii octombrie.



12